https://sputnikportal.rs/20251102/pobeda-80-ruski-naucnici-napravili-nepobedivu-sortu-psenice-1191887441.html
„Победа 80“: Руски научници направили непобедиву сорту пшенице
„Победа 80“: Руски научници направили непобедиву сорту пшенице
Sputnik Србија
Нова сорта озиме меке пшенице „Победа 80“, отпорна на екстремне временске услове, гљивичне и бактеријске болести, као и на утицај штеточина и корова, створена... 02.11.2025, Sputnik Србија
2025-11-02T18:30+0100
2025-11-02T18:30+0100
2025-11-02T18:30+0100
наука и технологија
наука и технологија
русија
пшеница
научници
живи свет и генетика
русија – економија
привреда и пољопривреда
https://cdn1.img.sputnikportal.rs/img/07e6/07/0c/1139814916_0:191:2961:1857_1920x0_80_0_0_1ad4e415b5e4cb98305b262bffff46d5.jpg
Како су за саопштили на универзитету, сорта је намењена производњи хлеба у Централном економском региону нецрноземне зоне Русије.Сорта једне од најраспрострањенијих врста пшенице на свету erythrospermum одликује се отпорношћу на читав комплекс неповољних климатских и биолошких фактора, карактеристичних за нецрноземни регион, а при томе има високу продуктивност и квалитет зрна, рекао је један од аутора нове сорте озиме пшенице, виши предавач Пољопривредног факултета РУДН-а, Валериј Бурлуцки.Према речима научника, нова сорта, названа у част 80-годишњице Победе совјетског народа у Великом отаџбинском рату, створена је за производњу пекарског брашна, намењеног за производњу хлеба и посластичарских производа.Према резултатима вишегодишњих еколошко-производних истраживања нове сорте пшенице на територији Московске, Калушке, Тулске и Орловске области, уз примену савремене агротехнике, плодност износи до 120 центнера по хектару, саопштио је научник.Класови пшенице имају висок степен зрнастости — 80 процената и више. При сазревању зрно је меснато и крупно, са добрим показатељима масе 1000 зрна и густине појединачних зрна, јер садржи много беланчевина и скроба, а самим тим и велику хранљиву вредност. Зрно је једнако по величини и облику, саопштили су у РУДН-у.Зрно сорте „Победа 80“ садржи до 16 процената беланчевина и до 30 процената јаке глутенске масе. Такво зрно обезбеђује висок принос хлеба. То је квалитетна сировина за производњу хлеба, тестенина и кулинарских производа, закључили су у РУДН-у.Погледајте и:
Sputnik Србија
feedback.rs@sputniknews.com
+74956456601
MIA „Rossiya Segodnya“
2025
Sputnik Србија
feedback.rs@sputniknews.com
+74956456601
MIA „Rossiya Segodnya“
Вести
sr_RS
Sputnik Србија
feedback.rs@sputniknews.com
+74956456601
MIA „Rossiya Segodnya“
https://cdn1.img.sputnikportal.rs/img/07e6/07/0c/1139814916_115:0:2846:2048_1920x0_80_0_0_927cc1430245de10fd98b87e61246d5f.jpgSputnik Србија
feedback.rs@sputniknews.com
+74956456601
MIA „Rossiya Segodnya“
наука и технологија, русија, пшеница, научници, живи свет и генетика, русија – економија, привреда и пољопривреда
наука и технологија, русија, пшеница, научници, живи свет и генетика, русија – економија, привреда и пољопривреда
„Победа 80“: Руски научници направили непобедиву сорту пшенице
Нова сорта озиме меке пшенице „Победа 80“, отпорна на екстремне временске услове, гљивичне и бактеријске болести, као и на утицај штеточина и корова, створена је од стране научника Руског универзитета пријатељства народа (РУДН).
Како су за саопштили на универзитету, сорта је намењена производњи хлеба у Централном економском региону нецрноземне зоне Русије.
Сорта једне од најраспрострањенијих врста пшенице на свету erythrospermum одликује се отпорношћу на читав комплекс неповољних климатских и биолошких фактора, карактеристичних за нецрноземни регион, а при томе има високу продуктивност и квалитет зрна, рекао је један од аутора нове сорте озиме пшенице, виши предавач Пољопривредног факултета РУДН-а, Валериј Бурлуцки.
Према речима научника, нова сорта, названа у част 80-годишњице Победе совјетског народа у Великом отаџбинском рату, створена је за производњу пекарског брашна, намењеног за производњу хлеба и посластичарских производа.
„Биљке наше пшенице су средње висине, са јаким стаблима, отпорне на полегање. Сорту „Победа 80“ су стварали узимајући у обзир могућност касних рокова сетве, чак до треће декаде октобра, што за класичне сорте пшенице није увек прихватљиво“, рекао је Бурлуцки.
Према резултатима вишегодишњих еколошко-производних истраживања нове сорте пшенице на територији Московске, Калушке, Тулске и Орловске области, уз примену савремене агротехнике, плодност износи до 120 центнера по хектару, саопштио је научник.
Класови пшенице имају висок степен зрнастости — 80 процената и више. При сазревању зрно је меснато и крупно, са добрим показатељима масе 1000 зрна и густине појединачних зрна, јер садржи много беланчевина и скроба, а самим тим и велику хранљиву вредност. Зрно је једнако по величини и облику, саопштили су у РУДН-у.
Зрно сорте „Победа 80“ садржи до 16 процената беланчевина и до 30 процената јаке глутенске масе. Такво зрно обезбеђује висок принос хлеба. То је квалитетна сировина за производњу хлеба, тестенина и кулинарских производа, закључили су у РУДН-у.