https://sputnikportal.rs/20251212/hemikalija-iz-crne-cokolade-moze-da-uspori-starenje-1193625859.html
Хемикалија из црне чоколаде може да успори старење?
Хемикалија из црне чоколаде може да успори старење?
Sputnik Србија
Хемикалија пронађена у тамној чоколади могла би помоћи у успоравању старења, сматрају научници. Студија је проучавала нивое теобромина - материје која се... 12.12.2025, Sputnik Србија
2025-12-12T22:51+0100
2025-12-12T22:51+0100
2025-12-12T22:51+0100
наука и технологија
наука и технологија
друштво
изуми и открића
https://cdn1.img.sputnikportal.rs/img/112274/28/1122742844_0:60:3429:1989_1920x0_80_0_0_53f866bdd38e2d57a4d2ae836921ed6d.jpg
Иако стручњаци не би саветовали људима да једу више чоколаде, рекли су да би налази могли помоћи у откривању свакодневних намирница које садрже трагове здравијег и дужег живота. Теобромин је релативно неистражени прехрамбени фитонутријент који је повезан са здравственим предностима и продуженим животним веком, рекли су научници, преноси агенција ДПА. Међутим, спроведено је ограничено истраживање о његовом утицају на људе. Анализа, коју су спровели стручњаци с Кингс Колеџа у Лондону, обухватила је 509 људи у Британији и 1160 људи из студије Кора у Немачкој. Научници су рекли да су пронашли "значајну повезаност" између нивоа теобромина у крви и споријег биолошког старења. Врло узбудљиво откриће "Наша студија проналази везе између кључне компоненте тамне чоколаде и дужег остајања млађима. Иако не кажемо да би људи требали јести више тамне чоколаде, ово истраживање нам може помоћи да схватимо како свакодневна храна може садржавати трагове за здравији и дужи живот", каже Јордана Бел, професор епигеномике на Конгс Колеџу у Лондону.Истраживачи су такође тестирали друге молекуле пронађене у какау и кафи, али сугеришу да је учинак специфичан за теобромин. Тим сада истражује је ли учинак на биолошко старење јединствен за теобромин или материја ступа у интеракцију с другим хемикалијама у тамној чоколади, попут полифенола. Полифеноли су снажни антиоксиданси који се налазе и у воћу, поврћу, чају, кафи и вину.Погледајте и:
Sputnik Србија
feedback.rs@sputniknews.com
+74956456601
MIA „Rossiya Segodnya“
2025
Sputnik Србија
feedback.rs@sputniknews.com
+74956456601
MIA „Rossiya Segodnya“
Вести
sr_RS
Sputnik Србија
feedback.rs@sputniknews.com
+74956456601
MIA „Rossiya Segodnya“
https://cdn1.img.sputnikportal.rs/img/112274/28/1122742844_349:0:3080:2048_1920x0_80_0_0_6ef5e54a897df5310ddab379d53e0fc6.jpgSputnik Србија
feedback.rs@sputniknews.com
+74956456601
MIA „Rossiya Segodnya“
наука и технологија, друштво, изуми и открића
наука и технологија, друштво, изуми и открића
Хемикалија из црне чоколаде може да успори старење?
Хемикалија пронађена у тамној чоколади могла би помоћи у успоравању старења, сматрају научници. Студија је проучавала нивое теобромина - материје која се налази у какаовцу - у крви и упоредила их с маркерима биолошког старења, који показују колико је тело старо у смислу здравља и функција, а не година живота.
Иако стручњаци не би саветовали људима да једу више чоколаде, рекли су да би налази могли помоћи у откривању свакодневних намирница које садрже трагове здравијег и дужег живота.
Теобромин је релативно неистражени прехрамбени фитонутријент који је повезан са здравственим предностима и продуженим животним веком, рекли су научници, преноси агенција ДПА.
Међутим, спроведено је ограничено истраживање о његовом утицају на људе. Анализа, коју су
спровели стручњаци с Кингс Колеџа у Лондону, обухватила је 509 људи у Британији и 1160 људи из студије Кора у Немачкој.
Научници су рекли да су пронашли "значајну повезаност" између нивоа теобромина у крви и споријег биолошког старења.
"Ово је врло узбудљиво откриће, а следећа важна питања су шта стоји иза ове повезаности и како можемо даље истражити интеракције између прехрамбених метаболита и нашег епигенома. Овај приступ могао би нас довести до важних открића о старењу, и шире, о уобичајеним и ретким болестима", рекао је водећи научник на Кингс Колеџа у Лондону Рамy Сад, који је уједно и доктор клиничке генетике.
"Наша студија проналази везе између кључне компоненте тамне чоколаде и дужег остајања млађима. Иако не кажемо да би људи требали јести више тамне чоколаде, ово истраживање нам може помоћи да схватимо како свакодневна храна може садржавати трагове за здравији и дужи живот", каже Јордана Бел, професор епигеномике на Конгс Колеџу у Лондону.
Истраживачи су такође тестирали друге молекуле пронађене у какау и кафи, али сугеришу да је учинак специфичан за теобромин. Тим сада истражује је ли учинак на биолошко старење јединствен за теобромин или материја ступа у интеракцију с другим хемикалијама у тамној чоколади, попут полифенола. Полифеноли су снажни антиоксиданси који се налазе и у воћу, поврћу, чају, кафи и вину.