https://sputnikportal.rs/20251223/novo-istrazivanje-vitamini-mogu-smanjiti-ostecenje-pluca-izazvano-zagadjenjem-1193992230.html
Ново истраживање: Витамини могу смањити оштећење плућа изазвано загађењем
Ново истраживање: Витамини могу смањити оштећење плућа изазвано загађењем
Sputnik Србија
Велике дозе витамина це могле би да пруже нашим плућима значајну заштиту од штетних ефеката финих честица у ваздуху, познатих као PM2.5. Ови загађивачи... 23.12.2025, Sputnik Србија
2025-12-23T21:29+0100
2025-12-23T21:29+0100
2025-12-23T21:29+0100
наука и технологија
друштво
https://cdn1.img.sputnikportal.rs/img/07e9/0c/17/1193992423_0:648:2048:1800_1920x0_80_0_0_6c86a93958e6c1392d47a787129dcccc.jpg
Како витамин Ц штити плућа?Научници са Технолошког универзитета у Сиднеју (UTS) спровели су низ експеримената на мишевима и људским ткивима узгајаним у лабораторији како би испитали ефекте витамина це. Открили су да витамин штити од кључних оштећења ћелија које загађење ваздуха обично изазива. Конкретно, овај витамин је смањио губитак ћелијских „енергетских центара“ - митохондрија, ублажио штетне упале и спречио оштећења изазвана оксидативним стресом, преноси "Сајенс алерт".Као добро познати антиоксиданс, витамин це је био логичан кандидат за ову студију. „Суплементација антиоксидансом витамином це била је ефикасна у ублажавању негативних ефеката изложености ниским нивоима PM2.5, што се може препоручити особама са високим ризиком“, пишу у објављеном раду постдипломац Универзитета Тексаса Сју Баи и његове колеге.Опрез и потребна даља истраживањаИако су резултати студије охрабрујући, истраживачи наглашавају да су потребна даља истраживања како би се потврдило да ли реалне дозе витамина штите живе људе, а не само мишеве и лабораторијска ткива. Нивои загађења и дозе витамина це пажљиво су контролисани у лабораторији и не морају нужно одражавати реалне услове којима је већина људи изложена.Нада за глобални проблемPM2.5 загађивачи најчешће потичу од саобраћаја, шумских пожара и пешчаних олуја, а последњих година постали смо све свеснији колико су опасни по наше здравље. Ова студија додатно потврђује да чак и ниски нивои загађења могу изазвати драматичну штету на ћелијском нивоу.Важно је напоменути да су нивои загађења којима су мишеви били изложени у складу са онима измереним у већем делу развијеног света. Иако је дугорочно решење побољшање квалитета ваздуха који сви удишемо, суплементација витамином це могла би бити један од начина да се заштитимо.„Први пут нудимо наду за јефтин превентивни третман за глобални проблем који погађа стотине милиона људи“, каже Оливер. „Сада знамо да не постоји безбедан ниво загађења ваздуха, што узрокује упалу плућа и доводи до безброј респираторних и хроничних болести, посебно у случају шумских пожара.“Истраживање је објављено у часопису "Environment International".Погледајте и:
Sputnik Србија
feedback.rs@sputniknews.com
+74956456601
MIA „Rossiya Segodnya“
2025
Sputnik Србија
feedback.rs@sputniknews.com
+74956456601
MIA „Rossiya Segodnya“
Вести
sr_RS
Sputnik Србија
feedback.rs@sputniknews.com
+74956456601
MIA „Rossiya Segodnya“
https://cdn1.img.sputnikportal.rs/img/07e9/0c/17/1193992423_0:456:2048:1992_1920x0_80_0_0_eeca66e62444d2f508f96637a948d599.jpgSputnik Србија
feedback.rs@sputniknews.com
+74956456601
MIA „Rossiya Segodnya“
друштво
Ново истраживање: Витамини могу смањити оштећење плућа изазвано загађењем
Велике дозе витамина це могле би да пруже нашим плућима значајну заштиту од штетних ефеката финих честица у ваздуху, познатих као PM2.5. Ови загађивачи, названи по величини од само неколико микрометара, повезани су са озбиљним здравственим проблемима попут астме и рака плућа, а ново истраживање нуди наду за једноставно и јефтино решење.
Како витамин Ц штити плућа?
Научници са Технолошког универзитета у Сиднеју (UTS) спровели су низ експеримената на мишевима и људским ткивима узгајаним у лабораторији како би испитали ефекте витамина це. Открили су да витамин штити од кључних оштећења ћелија које загађење ваздуха обично изазива. Конкретно, овај витамин је смањио губитак ћелијских „енергетских центара“ - митохондрија, ублажио штетне упале и спречио оштећења изазвана оксидативним стресом,
преноси "Сајенс алерт".
Као добро познати антиоксиданс, витамин це је био логичан кандидат за ову студију.
„Суплементација антиоксидансом витамином це била је ефикасна у ублажавању негативних ефеката изложености ниским нивоима PM2.5, што се може препоручити особама са високим ризиком“, пишу у објављеном раду постдипломац Универзитета Тексаса Сју Баи и његове колеге.
Опрез и потребна даља истраживања
Иако су резултати студије охрабрујући, истраживачи наглашавају да су потребна даља истраживања како би се потврдило да ли реалне дозе витамина штите живе људе, а не само мишеве и лабораторијска ткива. Нивои загађења и дозе витамина це пажљиво су контролисани у лабораторији и не морају нужно одражавати реалне услове којима је већина људи изложена.
„Ова студија сугерише да узимање највеће дозе витамина це коју можете узети може потенцијално помоћи“, каже молекуларни биолог са Универзитета Тексаса, Брајан Оливер. „Али требало би да разговарате са својим лекаром опште праксе како бисте били сигурни да узимате праву врсту суплемента у правим нивоима и да случајно не претерујете са нечим другим што је укључено у суплемент који се издаје без рецепта.“
PM2.5 загађивачи најчешће потичу од саобраћаја, шумских пожара и пешчаних олуја, а последњих година постали смо све свеснији колико су опасни по наше здравље. Ова студија додатно потврђује да чак и ниски нивои загађења могу изазвати драматичну штету на ћелијском нивоу.
Важно је напоменути да су нивои загађења којима су мишеви били изложени у складу са онима измереним у већем делу развијеног света. Иако је дугорочно решење побољшање квалитета ваздуха који сви удишемо, суплементација витамином це могла би бити један од начина да се заштитимо.
„Први пут нудимо наду за јефтин превентивни третман за глобални проблем који погађа стотине милиона људи“, каже Оливер. „Сада знамо да не постоји безбедан ниво загађења ваздуха, што узрокује упалу плућа и доводи до безброј респираторних и хроничних болести, посебно у случају шумских пожара.“
Истраживање је објављено у часопису "Environment International".