https://sputnikportal.rs/20251226/los-zadah-ali-zdravi-zubi-da-li-beli-luk-ulazi-u-stomatologiju-1194132383.html
Лош задах, али здрави зуби: Да ли бели лук улази у стоматологију?
Лош задах, али здрави зуби: Да ли бели лук улази у стоматологију?
Sputnik Србија
Нова анализа клиничких студија сугерише да непријатан укус белог лука може бити мала цена за његова ефикасна својства против каријеса. 26.12.2025, Sputnik Србија
2025-12-26T18:44+0100
2025-12-26T18:44+0100
2025-12-26T18:44+0100
наука и технологија
наука и технологија
медицина
бели лук
стоматологија
друштво
https://cdn1.img.sputnikportal.rs/img/07e5/03/12/1124877200_0:160:3073:1888_1920x0_80_0_0_b73bab8fcf46b32da562bde222403cd9.jpg
Бели лук је најпознатији као зачин, али га многи често избегавају због непријатног мириса. Ипак, ново истраживање сугерише да би могао да парира једном од најважнијих производа за негу зуба. Студија је открила да екстракт белог лука може да смањи штетне бактерије у устима једнако ефикасно као хлорхексидин, антисептик који се користи у течностима за испирање уста.Истраживање, које су спровели научници са Универзитета у Шарџи у Уједињеним Арапским Емиратима, анализирало је пет студија на људима које су упоређивале течности за испирање уста на бази белог лука са водама за испирање уста које садрже хлорхексидин. Оба третмана су смањила количину бактерија у устима, посебно стрептокока мутанс, који је повезан са каријесом, пише Сајенс алерт.Хлорхексидин се широко користи као златни стандард у течностима за испирање уста, али је повезан са нежељеним ефектима и забринутошћу због антимикробне резистенције, написали су аутори студије, објављене у часопису Џурнал оф хербал медисин.Резултати мерени у смислу смањења стрептокока мутанс у пљувачки варирали су у зависности од концентрације хлорхексидина и екстракта белог лука. Раствор хлорхексидина од 0,2 процента био је ефикаснији од испирања са 2,5 процента екстракта белог лука. Међутим, при концентрацији од 3 процента, бели лук је постигао веће смањење стрептокока мутанс у пљувачки него хлорхексидин.Екстракт белог лука може послужити као одржива алтернатива хлорхексидину, посебно при вишим концентрацијама, написали су аутори студије.Вода за испирање уста на бази белог лука изазвала је јак укус, лош задах и осећај печења у устима. Ови нежељени ефекти су блажи од промене боје зуба повезане са хлорхексидином, али могу утицати на редовну употребу. Као што је поменуто, резистенција је проблем са хлорхексидином. Аутори студије кажу да продужена или ниска изложеност хлорхексидину може подстаћи антимикробну резистенцију и унакрсну резистенцију на антибиотике.Антибактеријски ефекат белог лука потиче од алицина, који се ослобађа када се чешњеви згњече, а познат је још из римске, египатске и кинеске медицине. Упркос обећавајућим резултатима у денталној хигијени, научници позивају на опрез.Потребна су даља клиничка испитивања са већим узорцима и дужи периоди праћења како би се потврдила ефикасност и побољшала клиничка применљивост екстракта белог лука, закључују аутори студије.Погледајте и:
Sputnik Србија
feedback.rs@sputniknews.com
+74956456601
MIA „Rossiya Segodnya“
2025
Sputnik Србија
feedback.rs@sputniknews.com
+74956456601
MIA „Rossiya Segodnya“
Вести
sr_RS
Sputnik Србија
feedback.rs@sputniknews.com
+74956456601
MIA „Rossiya Segodnya“
https://cdn1.img.sputnikportal.rs/img/07e5/03/12/1124877200_170:0:2901:2048_1920x0_80_0_0_4003cdc4a77e76c87028f2988597c78b.jpgSputnik Србија
feedback.rs@sputniknews.com
+74956456601
MIA „Rossiya Segodnya“
наука и технологија, медицина, бели лук, стоматологија, друштво
наука и технологија, медицина, бели лук, стоматологија, друштво
Лош задах, али здрави зуби: Да ли бели лук улази у стоматологију?
Нова анализа клиничких студија сугерише да непријатан укус белог лука може бити мала цена за његова ефикасна својства против каријеса.
Бели лук је најпознатији као зачин, али га многи често избегавају због непријатног мириса. Ипак, ново истраживање сугерише да би могао да парира једном од најважнијих производа за негу зуба. Студија је открила да екстракт белог лука може да смањи штетне бактерије у устима једнако ефикасно као хлорхексидин, антисептик који се користи у течностима за испирање уста.
Истраживање, које су спровели научници са Универзитета у Шарџи у Уједињеним Арапским Емиратима, анализирало је пет студија на људима које су упоређивале течности за испирање уста на бази белог лука са водама за испирање уста које садрже хлорхексидин. Оба третмана су смањила количину бактерија у устима, посебно стрептокока мутанс, који је повезан са каријесом,
пише Сајенс алерт.
Хлорхексидин се широко користи као златни стандард у течностима за испирање уста, али је повезан са нежељеним ефектима и забринутошћу због антимикробне резистенције, написали су аутори
студије, објављене у часопису Џурнал оф хербал медисин.
Резултати мерени у смислу смањења стрептокока мутанс у пљувачки варирали су у зависности од концентрације хлорхексидина и екстракта белог лука. Раствор хлорхексидина од 0,2 процента био је ефикаснији од испирања са 2,5 процента екстракта белог лука. Међутим, при концентрацији од 3 процента, бели лук је постигао веће смањење стрептокока мутанс у пљувачки него хлорхексидин.
Екстракт белог лука може послужити као одржива алтернатива хлорхексидину, посебно при вишим концентрацијама, написали су аутори студије.
Вода за испирање уста на бази белог лука изазвала је јак укус, лош задах и осећај печења у устима. Ови нежељени ефекти су блажи од промене боје зуба повезане са хлорхексидином, али могу утицати на редовну употребу. Као што је поменуто, резистенција је проблем са хлорхексидином. Аутори студије кажу да продужена или ниска изложеност хлорхексидину може подстаћи антимикробну резистенцију и унакрсну резистенцију на антибиотике.
Антибактеријски ефекат белог лука потиче од алицина, који се ослобађа када се чешњеви згњече, а познат је још из римске, египатске и кинеске медицине. Упркос обећавајућим резултатима у денталној хигијени, научници позивају на опрез.
Потребна су даља клиничка испитивања са већим узорцима и дужи периоди праћења како би се потврдила ефикасност и побољшала клиничка применљивост екстракта белог лука, закључују аутори студије.