Тачи: Ако не окончамо дијалог — бићемо као Палестина

Председник привремених косовских институција Хашим Тачи поново је данас позвао све албанске политичке партије и представнике цивилног друштва да се ангажују у дијалогу са Београдом, а ради постизања консензуса о окончању тог процеса, јер ако се то не догоди, Косово би, како је рекао, могло постати друга Палестина.
Sputnik

На ванредној конференцији за новинаре Тачи, коме опозиција оспорава легитимитет да учествује у дијалогу у име Приштине, оценио је да је реч о „тешкој фази“ тог процеса и да Приштина не треба да дозволи да „постане Палестина“.

Јединство Запада пуца по шавовима, зато је Србији — „нож под грлом“

Тачи каже да је, као косовски председник, сада спреман да се обрати посланицима и грађанима у вези са, како каже, последњом фазом дијалога.

Додао је да ће на сваки споразум „коначни печат дати парламент“.

Уверен је да ће ови разговори бити „озбиљни и тешки“, али и да ће, како је рекао, ово бити последња фаза која ће се окончати правно обавезујућим споразумом.

„Непогрешиви пут Косова је ка Европској унији, НАТО-у и међународним институцијама. Дијалог би требало да се оконча реципрочним признањем, иначе би био узалудан“, рекао је Тачи.

Поновио је да Приштина „има подршку САД и њених савезника“ да дијалог буде окончан правно обавезујућим споразумом са Београдом.

„Тај процес ће бити транспарентан, одговоран и водиће се кроз институције. Само теме које о којима се слажу обе стране неће бити игнорисане. Неће бити другог привременог споразума. Коначни споразум ће бити у складу са стандардима и вредностима евроатлантског оквира“, рекао је Тачи.

Ако, како је казао, свет не буде желео Косово и ако не буде искоришћена ова прилика за постизање коначног споразума, „Косово би могло остати попут Палестине“, пренео је портал „Љајми“.

Танјуг

Коментар