Тачи: Ако не окончамо дијалог — бићемо као Палестина

© AP Photo / /Visar KryeziuХашим Тачи
Хашим Тачи - Sputnik Србија
Пратите нас
Председник привремених косовских институција Хашим Тачи поново је данас позвао све албанске политичке партије и представнике цивилног друштва да се ангажују у дијалогу са Београдом, а ради постизања консензуса о окончању тог процеса, јер ако се то не догоди, Косово би, како је рекао, могло постати друга Палестина.

На ванредној конференцији за новинаре Тачи, коме опозиција оспорава легитимитет да учествује у дијалогу у име Приштине, оценио је да је реч о „тешкој фази“ тог процеса и да Приштина не треба да дозволи да „постане Палестина“.

Заставе САД, Русије и Србије - Sputnik Србија
Јединство Запада пуца по шавовима, зато је Србији — „нож под грлом“

Тачи каже да је, као косовски председник, сада спреман да се обрати посланицима и грађанима у вези са, како каже, последњом фазом дијалога.

Додао је да ће на сваки споразум „коначни печат дати парламент“.

Уверен је да ће ови разговори бити „озбиљни и тешки“, али и да ће, како је рекао, ово бити последња фаза која ће се окончати правно обавезујућим споразумом.

„Непогрешиви пут Косова је ка Европској унији, НАТО-у и међународним институцијама. Дијалог би требало да се оконча реципрочним признањем, иначе би био узалудан“, рекао је Тачи.

Поновио је да Приштина „има подршку САД и њених савезника“ да дијалог буде окончан правно обавезујућим споразумом са Београдом.

„Тај процес ће бити транспарентан, одговоран и водиће се кроз институције. Само теме које о којима се слажу обе стране неће бити игнорисане. Неће бити другог привременог споразума. Коначни споразум ће бити у складу са стандардима и вредностима евроатлантског оквира“, рекао је Тачи.

Ако, како је казао, свет не буде желео Косово и ако не буде искоришћена ова прилика за постизање коначног споразума, „Косово би могло остати попут Палестине“, пренео је портал „Љајми“.

Танјуг

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала