Дипломате из Брисела: Квоте за извоз челика биће решене у корист ЕУ и Србије

У Бриселу се очекује да коначне квоте за увоз челика у ЕУ покажу да је Европска комисија, када се ради о српској производњи челика, то питање „решила на обострано задовољавајући начин“.
Sputnik

„Коначне квоте би требало да очувају традиционалан ниво трговине са Србијом“, речено је Танјугу у европским дипломатским изворима у Бриселу.

У Европској комисији кажу да ће финални текст предлога о коначним квотама за извоз челика у ЕУ показати начин на који је одговорено на забринутост српских власти по том питању.

Има ли Србија разлога да стрепи да ће је Кинези напустити због челичног притиска ЕУ

„Комисија је добро упозната са проблемима на које су указале власти у Србији. Консултовали смо се са нашим партнерима, укључујући и Србију. Чим се озваничи, финални текст ће показати како је одговорено на сва та питања“, наводе извори Танјуга из Европске комисије.

Коначне квоте на увоз челика у ЕУ требало би да ступе на снагу 4. фебруара и замене досадашње привремене квоте уведене ради заштите произвођача челика из ЕУ и балансирања тржишта.

Европски дипломатски извори у Бриселу наводе да је Србија покривена тим мерама у категоријама 1, 2 и 6.

У ЕУ објашњавају да у категорији 1 Србија има тзв. „глобалну квоту“, при чему се очекује да извоз тих производа из Србије неће бити поремећен променом коначних тарифних квота ЕУ.

Када су у питању производи од челика из категорије 2 и 6 ту Србија, према речима ЕУ експерата, има „специфичне бестарифне квоте“.

„То значи да ће Србија моћи да извози у ЕУ заштићена од конкуренције других добављача“, објашњавају у Бриселу.

У складу са тим, очекује се да и након дефинисања коначних квота традиционална трговина челиком између потрошача из ЕУ и српских железара буде очувана.

Истовремено, у ЕУ наводе да је превасходни циљ уговора о слободној трговини и Споразума о стабилизацији и придруживању између ЕУ и Србије економска интеграција и стабилизација Србије, о чему ће се додатно водити рачуна када се буду сагледавали ефекти уведених мера и оне ће по потреби бити преиначене.

Коментар