Дипломате из Брисела: Квоте за извоз челика биће решене у корист ЕУ и Србије

© Tanjug / Раде ПрелићЖелезара Смедерево
Железара Смедерево - Sputnik Србија
Пратите насTelegramOdyssey
У Бриселу се очекује да коначне квоте за увоз челика у ЕУ покажу да је Европска комисија, када се ради о српској производњи челика, то питање „решила на обострано задовољавајући начин“.

„Коначне квоте би требало да очувају традиционалан ниво трговине са Србијом“, речено је Танјугу у европским дипломатским изворима у Бриселу.

У Европској комисији кажу да ће финални текст предлога о коначним квотама за извоз челика у ЕУ показати начин на који је одговорено на забринутост српских власти по том питању.

Железара Смедерево - Sputnik Србија
Има ли Србија разлога да стрепи да ће је Кинези напустити због челичног притиска ЕУ

„Комисија је добро упозната са проблемима на које су указале власти у Србији. Консултовали смо се са нашим партнерима, укључујући и Србију. Чим се озваничи, финални текст ће показати како је одговорено на сва та питања“, наводе извори Танјуга из Европске комисије.

Коначне квоте на увоз челика у ЕУ требало би да ступе на снагу 4. фебруара и замене досадашње привремене квоте уведене ради заштите произвођача челика из ЕУ и балансирања тржишта.

Европски дипломатски извори у Бриселу наводе да је Србија покривена тим мерама у категоријама 1, 2 и 6.

У ЕУ објашњавају да у категорији 1 Србија има тзв. „глобалну квоту“, при чему се очекује да извоз тих производа из Србије неће бити поремећен променом коначних тарифних квота ЕУ.

Када су у питању производи од челика из категорије 2 и 6 ту Србија, према речима ЕУ експерата, има „специфичне бестарифне квоте“.

„То значи да ће Србија моћи да извози у ЕУ заштићена од конкуренције других добављача“, објашњавају у Бриселу.

У складу са тим, очекује се да и након дефинисања коначних квота традиционална трговина челиком између потрошача из ЕУ и српских железара буде очувана.

Истовремено, у ЕУ наводе да је превасходни циљ уговора о слободној трговини и Споразума о стабилизацији и придруживању између ЕУ и Србије економска интеграција и стабилизација Србије, о чему ће се додатно водити рачуна када се буду сагледавали ефекти уведених мера и оне ће по потреби бити преиначене.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала