Словенци развили уређај за дезинфекцију новца

Тројица младих Словенаца из Гросупља током мера за сузбијање ширења вируса корона развили су уређај који дезинфикује до 100 новчаница у минути.
Sputnik

Иноватори преговарају с неколико банака о коришћењу уређај. У наредних неколико дана у једној ће банци бити спроведен тестни период, преноси портал „Независне“ наводе једног од чланова тима, Јеана Брезеца.

Новчанице преносе вирусе, Кинези планирају дезинфекцију

Истраживање на 230 људи показало је да је више од 80 посто њих рекло да би користило други банкомат ако би био у њему осигуран дезинфикован новац.

„Развој током корона вируса представљао је бројне изазове. Конструкцију и дизајн функционалних делова и кућишта морали смо непрестано модификовати и прилагођавати локално доступним материјалима и производним процесима. Даљински рад такође је представљао препреку, јер је пут до таквог решења од нуле захтевао снажан тимски рад, пуно тестирања, колаборативно решавање проблема и импровизације“, објаснио је Брезец.

Уређај, назван „Кеш клинер“, дезинфикује до 100 новчаница у минути користећи УВ-Ц спектар светла, технологију која се користи за дезинфекцију болница, лабораторија, канцеларија и сличних окружења.

„Тренутно можемо производити један уређај дневно, а већа количина наруџбина омогућила би нам оптимизацију процеса и могли бисмо произвести до 100 уређаја месечно“, рекао је Брезец за СТА.

На тржишту постоје три конкурентна решења. Један је уређај из Јужне Кореје креиран у време епидемије мерса 2012., који користи другачију технологију.

Прочитајте још:

Коментар