Словенци развили уређај за дезинфекцију новца

© Sputnik / Виталий Тимкив / Уђи у базу фотографијаНовац
Новац - Sputnik Србија
Пратите нас
Тројица младих Словенаца из Гросупља током мера за сузбијање ширења вируса корона развили су уређај који дезинфикује до 100 новчаница у минути.

Иноватори преговарају с неколико банака о коришћењу уређај. У наредних неколико дана у једној ће банци бити спроведен тестни период, преноси портал „Независне“ наводе једног од чланова тима, Јеана Брезеца.

У чему је тајна кинеског успеха... - Sputnik Србија
Новчанице преносе вирусе, Кинези планирају дезинфекцију

Истраживање на 230 људи показало је да је више од 80 посто њих рекло да би користило други банкомат ако би био у њему осигуран дезинфикован новац.

„Развој током корона вируса представљао је бројне изазове. Конструкцију и дизајн функционалних делова и кућишта морали смо непрестано модификовати и прилагођавати локално доступним материјалима и производним процесима. Даљински рад такође је представљао препреку, јер је пут до таквог решења од нуле захтевао снажан тимски рад, пуно тестирања, колаборативно решавање проблема и импровизације“, објаснио је Брезец.

Уређај, назван „Кеш клинер“, дезинфикује до 100 новчаница у минути користећи УВ-Ц спектар светла, технологију која се користи за дезинфекцију болница, лабораторија, канцеларија и сличних окружења.

„Тренутно можемо производити један уређај дневно, а већа количина наруџбина омогућила би нам оптимизацију процеса и могли бисмо произвести до 100 уређаја месечно“, рекао је Брезец за СТА.

На тржишту постоје три конкурентна решења. Један је уређај из Јужне Кореје креиран у време епидемије мерса 2012., који користи другачију технологију.

Прочитајте још:

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала