Чега се у Сарајеву боје: Зашто руска помоћ може у Бањалуку, а не може у Мостар

Чега се у Сарајеву боје, зашто руска помоћ може у Бањалуку, а не може у Мостар, пита се др Предраг Ћеранић, доцент на Факултету безбедности Универзитета у Бањалуци у ауторском тексту који је објавио РТРС.
Sputnik

Текст преносимо у целости:

„Четрнаест војних транспортних авиона ИЛ-76 долетило је у Италију како би помогло италијанској влади у борби против вируса корона. Први тим дочекали су министар спољних послова Луиђи де Мајо и замјеник министра.

Затим је руски војни транспортни авион стигао у Сједињене Америчке Државе, носећи тоне медицинске опреме и маски неопходних у борби против пандемије.

Чега се у Сарајеву боје: Зашто руска помоћ може у Бањалуку, а не може у Мостар

Авион у организацији руског Министарства одбране након 8.000 километара дугог пута слетео је у Њујорк, град који је највише погођен епидемијом вируса корона у САД.

„Трамп је са захвалношћу прихватио ову хуманитарну помоћ“, рекао је портпарол Кремља Дмитриј Песков.

У Србију је слетело свих 11 руских авиона Иљушин-76, који су такође донијели хуманитарну помоћ. У саопштењу Министарства одбране Русије наведено је да је Србији достављена опрема за епидемиолошко дијагностиковање и дезинфекцију објеката, и да је дошло 87 руских војника, међу којима су војни љекари и вирусолози.

Сарајево забранило Русима да уђу у БиХ, па је за то окривило – Русију

Наведено је да је авионима стигла и специјална медицинска опрема, средства за заштиту и 16 јединица војне технике.

Три Иљушина руске помоћислетела су из Москве на аеродром Маховљани, код Бањалуке, са стручњацима и опремом потребном за борбу против вируса. Сва три авиона дочекали су носиоци највиших функција Српске, укључујући и Милорада Додика, српског члана Предсједништва БиХ, који се одмах по слијетању руских авиона понудио да посредује како би руска хуманитарна помоћ стигла и у Федерацију БиХ.

Довољно је да се руској страни упути захтјев, нагласио је Додик. Директан одговор на Додикову понуду из федералних институција тада није стигао.

Како је опасна инфекција у континуитету односила људске животе, захтјев руској страни упутио је Драган Човић, предсједавајући Дома народа Парламентарне скупштине БиХ, како би се помогло болници у Мостару.

Руски војни стручњаци заустављени на граници: Забрањен им улазак у БиХ

Конвој руских специјализираних војних АБХО возила за деконтаминацију и дезинфекцију и 24 члана медицинског тима 1. маја упутио се према БиХ, а из Амбасаде Русије у Сарајеву стигла је нота којом се тражи дозвола за улазак у земљу. И тада настаје конфузија.

Министарка спољних послова БиХ, Бисера Турковић, упознала је Министарство безбједности БиХ, тј. министра Фахрудина Радончића, са пристиглом руском нотом а Радончић је „врућ кромпир“ прослиједио Сифету Поџићу, министру одбране БиХ.

„Лоптица“ је Министарству безбједности убрзо враћена, уз напомену да је „у питању војна формација и да се о њој једино Предсједништво БиХ може изјаснити“. Из Министарства безбједности министарки Турковић је затим стигла „повратна“ у стилу „шаљи даље“, тј. у Предсједништво БиХ.

Чега се у Сарајеву боје: Зашто руска помоћ може у Бањалуку, а не може у Мостар

Задесило се да о захтјеву Драгана Човића, првог у Хрвата, у потпуности одлучује бошњачка компонента власти у БиХ, а како у Предсједништву БиХ „сједе два представника бошњачког народа“ (што је Човић у више наврата јавно тврдио, алудирајући на Жељка Комшића, представника Хрвата изгласаног бошњачким гласовима) – мали су изгледи да ће руски хуманитарни конвој угледати Мостар. Али, никад се не зна.

Пружање хуманитарне помоћи постало талац политике: Руска амбасада о блокади у БиХ

„Запињало“ је дуго и са дозволом надлежне агенције за увоз руских лијекова у БиХ па је на крају (након дуге борбе представника Републике Српске) дозвола потписана.

Коначно, руски војни љекари и вирусолози без икаквих проблема већ су стигли у Републику Српску.

О томе зашто су Руси могли неометано доћи у Бањалуку а не и у Мостар покушао је објаснити министар Радончић. Наиме, министар безбједности Босне и Херцеговине изјавио је да је ранији долазак руских стручњака у Бањалуку био третиран као хуманитарна помоћ, док је руским стручњацима онемогућен улазак у земљу и одлазак у Мостар „јер се то више није могло третирати само као хуманитарни рад, с обзиром на то да у том тиму има војних особа“.

Чега се у Сарајеву боје: Зашто руска помоћ може у Бањалуку, а не може у Мостар

Радончић је нагласио и да је слијетање руских авиона у Бањалуку одобрило Министарство спољних послова, и да је разлика што се тиче другог доласка у томе што је нота руске амбасаде „за улазак истог конвоја и особа преко копнене границе, овога пута садржавала знатно детаљнији списак војно-техничких средстава, имена и презимена медицинског тима, али и њихове војне чинове“ што по министровим ријечима у потпуности мијења карактер помоћи.

Џаферовић дао до знања да БиХ није потребна руска помоћ у борби против короне

Значи, ствар је у чиновима. Да ревносни Руси нису навели које чинове носе све би било ОК.

Република Српска не одбија медицинску помоћ без обзира долази ли из Кине, Турске, Малезије, али се у Сарајеву – када су Руси у питању и када се ради о хуманитарној помоћи (слична заврзлама око дозвола била је и 2014. године у вријеме великих поплава, када се правио проблем због доласка руских противпожарних снага) – користи специјална „лупа“.

Зато се на помоћ, када стиже са друге стране, гледа другим очима.

Наиме, 22. априла ове године у Тузли, у кампу Оружаних снага Дубраве,одржана је церемонија предаје помоћи коју је прикупио Тим за подршку цивилно-војној сарадњи Америчке амбасаде. Помоћ је директно уручена организацијама цивилне заштите у Тузли, Бијељини и Брчком. И ништа не би било необично, да помоћ није била више него симболична.

Сарајево се плаши руске помоћи више од короне

Свакој од наведених организација стигла је помоћ по спецификацији која слиједи: 20 визира, 20 водоотпорних прегача, 20 пари гумених рукавица, 2 ручне пумпе са распршивачем, 25 канистера од 5 литара концентрисаног средства, 25 боца од 1 литра средства за дезинфекцију руку. Значи, у Сарајеву у доба короне каже се: Више волим америчке канистере него руске транспортне авионе.

Милорад Додик је противљење Сарајева доласку руског хуманитарног конвоја објаснио лаконски – боје се шта ће им Американци рећи. Али, ако се амерички предсједник Трамп захвалио на руској помоћи, чега се у Сарајеву боје?

Међутим, изгледа да се ти о којима говори Додик боје неке друге Америке. Или пак, министру Радончићу још „звони у ушима“ због намјере да протјера мигранте из Пакистана скупа са њиховим амбасадором у БиХ, па је одлуку о доласку руских хуманитараца одмах прослиједио Предсједништву БиХ, односно Шефику Џаферовићу.

Да не би било: тјераш браћу из Пакистана а доводиш нам Русе.“

Прочитајте још:

Коментар