Пружање хуманитарне помоћи постало талац политике: Руска амбасада о блокади у БиХ

© Фото : Министарство одбране СрбијеРуски стручњаци дезинфиковали ВМА
Руски стручњаци дезинфиковали ВМА - Sputnik Србија
Пратите насTelegramOdyssey
Амбасада Руске Федерације у Сарајеву реаговала је на блокаду руског хуманитарног конвоја на граници БиХ позивом да пружање хуманитарне помоћи не буде талац политике.

Руски хуманитарни конвој требало је да оде првог маја у Мостар на позив Драгана Човића, председника Дома народа Скупштине БиХ, који је и лидер ХДЗ, како би помогао у дезинфекцији здравствених установа због вируса корона. Међутим, заустављен је на граници, а Сарајево је блокаду образложило тиме да „стране војне силе не могу да уђу на територију БиХ без сагласности“, иако се ради о хуманитарном конвоју који је већ био у Републици Српској.

Системска акција дезинфекције у Нишу - Sputnik Србија
Руски војни стручњаци заустављени на граници: Забрањен им улазак у БиХ

Амбасада Руске Федерације реаговала је на то саопштењем да „са недоумицом прати реакцију надлежних органа Босне и Херцеговине“ на молбу о пружању помоћи у вези с обезбеђењем несметаног кретања руске медицинске хуманитарне екипе преко граничних прелаза БиХ, у циљу пружања помоћи Свеучилишној клиничкој болници Мостар.

„Не може се реаговати другачије на чињеницу да је питање пружања хуманитарне помоћи онима којима је она заиста потребна и онима који ту помоћ траже, постало талац политичких контрадикција. Развија се ситуација у којој политика (!) ради на штету својих грађана, њиховог здравља и добробити“, наводе из руске Амбасаде у Сарајеву.

Руски војни стручњаци кренули у борбу против корона вируса у Србији - Sputnik Србија
Сарајево забранило Русима да уђу у БиХ, па је за то окривило – Русију

Како додају, „парадокс је у томе да управо они који сад гласно одбијају помоћ, још пре месец дана исто тако гласно су негодовали што је, како су они наглашавали, руска помоћ стигла само у Републику Српску“.

„Као што видите, помоћ може бити пружена и у Федерацији БиХ, јер је тамо била затражена. Сећамо се претходних многобројних изјава локалних лидера да је ’свака помоћ добродошла‘. Дакле, испада да ипак није? Инсинуације да руски медицински радници стижу „из сасвим других разлога“ одбијамо сматрајући да су неосноване и злонамерне, што наноси штету пријатељским односима између наших држава, у корист којих, иначе, су се изражавали и они од којих сад чујемо ове измишљотине“, наводе из Амбасаде Руске федерације.

Шефик Џаферовић - Sputnik Србија
Џаферовић дао до знања да БиХ није потребна руска помоћ у борби против короне

Амбасада подвлачи да „Русија никоме ништа не намеће“.

„Босна и Херцеговина је суверена држава, која самостално доноси одлуке. Међутим, чисто људски, хтели бисмо да политика ипак промени мишљење, те да допусти стручњацима да раде оно што морају у садашњој ситуацији, то јест да спасавају животе без икаквог повезивања са ентитетима, националном припадностима, те личним преференцијама“, закључују из Амбасаде.

Прочитајте још:

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала