Научник објаснио зашто је опасно топљење леда услед загревања

Пораст нивоа мора изазван топљењем леда могао би да преплави многа приобална подручја, рекао је доктор географских наука, шеф лабораторија за хидрологију и климатологију Пацифичког института за географију одељења Руске академије наука за Далеки исток, Владимир Шамов.
Sputnik

Топљење ствара ефекат стаклене баште због испуштања угљеника у Земљину атмосферу, објаснио је он. Глечери почињу брже да се топе због чађи од шумских пожара, чије честице допиру до удаљених подручја.

„Убрзано топљење раније нагомиланог снега и леда доноси додатни део воде у океане, што доводи до постепеног, брзине од око три милиметра годишње, пораста нивоа светског океана и прети да поплави, па чак и потопи многа приобална подручја“, напомиње стручњак.

Као пример утицаја загревања на природу Русије, Шамов је навео Сибир и Далеки исток. Он истиче да се због ефеката загревања мењају својства подземног леда у региону, уништавају се грађевине и повећава број катастрофа, попут поплава, суша и шумских пожара.

Научници пронашли могући узрок ненормалне врућине у Сибиру

Научник је објаснио да је за последњих 30-40 година – буквално пред очима старије генерације – загревање озбиљно променило сибирске и далекоисточне територије: мењају се физичка својства подземног леда, деформишу се зграде, поплаве и суше постају све чешће, повећава се ризик од избијања пожара што доводи до пораста броја и површина шумских пожара.

„Топљење древног леда буди организме замрзнуте у вечном леду, који би могли бити опасни за савремене животиње и људе“, наглашава Шамов.

Последице загревања не могу се занемарити. Потребно је проучавати процесе у атмосфери и хидросфери, а нарочито у субполарним регионима, укључујући и у зони пермафроста. Такође је важна размена резултата истраживања са страним колегама, закључио је научник.

Прочитајте још:

Коментар