Синдикати: Пун износ плате за одсуство због короне, регулисати рад од куће

Епидемија ковида 19 отворила је питање износа накнаде за боловање и одсуства са посла као и потребу регулисања све чешћег рада од куће, а представници две синдикалне организације слажу се да је по тим питањима потребно утврдити правила игре.
Sputnik

Потпредседник Савеза самосталних синдиката Србије Душко Вуковић у изјави за Танјуг каже да је износ надокнаде највећи проблем ако се неко зарази.

У комплетном јавном сектору, каже, надокнада износи 100 посто зараде, осим у култури.

"Ових дана водимо са министарствима финансија и културе разговоре, да и радницима у том сектору ако се заразе вирусом одсуство са посла или боловање - буде надокнађено са 100 посто", рекао је он.

Став тог синдиката је да би и самоизолацију, која траје између 14 и 21 дан требало да послодавац третира као неку врсту повреде на раду.

"Не знамо где се ко заразио, а можда је и на послу. Значајније је и за финансијске ефекте фирме, и по остале запослене, да послодавац исплати комплетну надокнаду зараде запосленом који је у самоизолацији, него да зарази остале и онда дође у ситуацију да нема раднике који ће обављати посао", каже он.

Председница Асоцијације слободних и независних синдиката (АСНС) Ранка Савић подсећа да на почетку епидемије није било проблема са исплатом накнаде од 100 посто за боловања јер су сви били уплашени и солидарни.

"Тада је 99,9 послодаваца поштовало исплату од 100 посто, свима који су били ковид заражени, у самоизолацији или карантину. У другом делу епидемије почели су да се појављују проблеми у пракси јер су поједини рачунали таква боловања 65 одсто зараде, неки исплаћивали 100 процената, а трећи самоизолацију ретроактивно третирала као коришћење годишњих одмора", каже она.

Додаје да је било на стотине случајева издавања таквих решења за годишњи одмора и да се реаговало парцијално, упозоравајући послодавце да крше Закон о раду.

"Због овакве ситуације АСНС је упутио захтев Министарству рада да се донесе обавезујући правни акт којим ће се правила игре јасно успоставити, ако је боловање онда је за све, и нема никаквих изузетака", каже она и додаје да би у том акту било пожељно да се наведе да послодавац који је у могућности може исплатити надокнаду у износу пуне плате.

И Савета самосталних синдиката и АСНС сматрају да се рад на даљину - односно због епидемије све учесталији рад од куће мора додатно регулисати.

Вуковић каже да у Савезу самосталних синдиката сматрају да рад од куће у условима епидемије не би требало регулисати изменама закона већ колективним уговорима, јер постоје специфичности, а да би требало да буде плод договора синдиката и послодаваца.

"Било би добро да Унија послодаваца са репрезентативним синдикатима што пре направи колективне уговоре за све гране реалног приватног сектора које би регулисале ово питање", каже Вуковић.

Нови правилник за послодавце и запослене

Додао је и да је синдикални захтев да не буду смањене зараде док су људи на раду на даљину, осим умањена за трошкове превоза и можда топлог оброка.

Како је потврдио ових дана је стигла иницијатива из сектора угоститељства и хотелијерства да синдикати и послодавци направе колективни уговор.

Председница Асоцијације слободних и независних синдиката Србије Ранка Савић каже да је почетком кризе постало јасно да нема правног акта који регулише рад од куће.

Додаје да Закон о раду познаје рад ван просторија послодавца и рад на удаљености, али не и рад од куће поготово не у време пандемије.

"Кад нема правне регулативне, може да буде и овако и онако, да од послодавца зависи каква ће решења донети. Није проблем када је послодавац савестан, јер ће функционисати по природи ствари, али у многим другим случајевима, ту је низ проблема", каже она.

Додаје да би Министарство рада морало што пре, чим се формира Влада Србије, да изменама и допунама Закона о раду регулише питање рада од куће у условима пандемије.

Она истиче да је то посебно важно јер ћемо још најмање годину дана морати да живимо на овај пандемијом измењен начин и наглашава да је то исувише дуг период да би рад од куће имали нерегулисан.

Прочитајте још:

Коментар