Захарова: Украјински представник пљунуо у лице ратним ветеранима

Говор сталног представника Украјине при УН Сергеја Кислице представља пљување у лице совјетским ветеранима и учесницима у Другом светском рату који живе у Украјини, изјавила је портпаролка Министарства иностраних послова Русије Марија Захарова.
Sputnik

Кислица је у среду, током обраћања на заседању Генералне скупштине УН, повукао паралелу између дејстава совјетских војника и војника нацистичке Немачке, док су представници већине других земаља високо оценили допринос СССР-а у победи над фашизмом.

„Обраћање Кислице је пљување у лице свим совјетским ветеранима и учесницима у Другом светском рату који живе у Украјини. А да не говорим о томе да је то изругивање над сећањем на милионе Украјинаца који су се борили у редовима Црвене армије, партизанских одреда, и оних који су дали своје животе за ослобађање света од смеђе куге“, написала је Захарова на својој Фејсбук страници.

Исмејао сопствено руководство

С тим у вези, портпаролка је изјавила да је Киселица „исмејао логику сопственог руководства“. Она је подсетила да је раније украјински лидер Владимир Зеленски честитао Америци Дан ветерана и испричао о заједничким победама Украјинаца и Американаца у целом свету.

„Према речима Зеленског, многи амерички хероји имали су украјинске корене. Пажња ─ колико је јунака у редовима 'совјетских трупа', о којима је Кислица говорио, имало украјинске корене? Посебно ако се присетимо да су у операцији 1939. године, коју је поменуо, учестовале јединице Кијевског и Белоруског војног округа?“, истакла је она.

Украјина окупирала... Сама себе?

Поред тога, Захарова је рекла да је Црвена армија представљала оружане снаге Совјетског Савеза, чији је суоснивач била Украјина.

Москва о „стављању у исти кош“ Совјета и нациста: Чудо да украјинског „генија“ нису одвели у лудницу

„Испада да је, према речима Кислице, у почетку Украјина учествовала у стварању СССР-а, а затим у његовом саставу покренула трупе за окупацију своје територије, која је тада била у власништву Пољске. Односно, Украјина је сама себе окупирала, будући да је била у саставу Совјетског Савеза?“, изјавила је портпаролка.

Она је додала да, ако је постојала „окупација“ Украјине од стране совјетске војске, требало би да је постојао и обрнути процес и истиче да „деокупације“ није било.

Истовремено, подсетила је да су украјински националисти били део Хитлерових планова напада на Пољску много пре закљчивања пакта о ненападању између Совјетског Савеза и Немачке.

Кијев жели да седи на свим столицама у УН - одједном

Према речима Захарове, „Кијев хоће да седи на свим столицама одједном у сали Генералне скупштине Уједињених нација“.

„С једне стране, то сваке године 2014. године чини гласајући против резолуција те организације о борби против величања нацизма, усвојених на иницијативу Русија. С друге стране – правећи од себе жртву неке 'совјетске окупације' из периода Другог светског рата“, закључила је она.
Коментар