Захарова: Украјински представник пљунуо у лице ратним ветеранима

© Фото : Пресс-служба МИД РФ / Уђи у базу фотографијаПортпаролка Министарства спољних послова Русије Марија Захарова
Портпаролка Министарства спољних послова Русије Марија Захарова - Sputnik Србија
Пратите нас
Говор сталног представника Украјине при УН Сергеја Кислице представља пљување у лице совјетским ветеранима и учесницима у Другом светском рату који живе у Украјини, изјавила је портпаролка Министарства иностраних послова Русије Марија Захарова.

Кислица је у среду, током обраћања на заседању Генералне скупштине УН, повукао паралелу између дејстава совјетских војника и војника нацистичке Немачке, док су представници већине других земаља високо оценили допринос СССР-а у победи над фашизмом.

„Обраћање Кислице је пљување у лице свим совјетским ветеранима и учесницима у Другом светском рату који живе у Украјини. А да не говорим о томе да је то изругивање над сећањем на милионе Украјинаца који су се борили у редовима Црвене армије, партизанских одреда, и оних који су дали своје животе за ослобађање света од смеђе куге“, написала је Захарова на својој Фејсбук страници.

Исмејао сопствено руководство

С тим у вези, портпаролка је изјавила да је Киселица „исмејао логику сопственог руководства“. Она је подсетила да је раније украјински лидер Владимир Зеленски честитао Америци Дан ветерана и испричао о заједничким победама Украјинаца и Американаца у целом свету.

„Према речима Зеленског, многи амерички хероји имали су украјинске корене. Пажња ─ колико је јунака у редовима 'совјетских трупа', о којима је Кислица говорио, имало украјинске корене? Посебно ако се присетимо да су у операцији 1939. године, коју је поменуо, учестовале јединице Кијевског и Белоруског војног округа?“, истакла је она.

Украјина окупирала... Сама себе?

Поред тога, Захарова је рекла да је Црвена армија представљала оружане снаге Совјетског Савеза, чији је суоснивач била Украјина.

Зграда Државне думе Русије у Москви - Sputnik Србија
Москва о „стављању у исти кош“ Совјета и нациста: Чудо да украјинског „генија“ нису одвели у лудницу

„Испада да је, према речима Кислице, у почетку Украјина учествовала у стварању СССР-а, а затим у његовом саставу покренула трупе за окупацију своје територије, која је тада била у власништву Пољске. Односно, Украјина је сама себе окупирала, будући да је била у саставу Совјетског Савеза?“, изјавила је портпаролка.

Она је додала да, ако је постојала „окупација“ Украјине од стране совјетске војске, требало би да је постојао и обрнути процес и истиче да „деокупације“ није било.

Истовремено, подсетила је да су украјински националисти били део Хитлерових планова напада на Пољску много пре закљчивања пакта о ненападању између Совјетског Савеза и Немачке.

Кијев жели да седи на свим столицама у УН - одједном

Према речима Захарове, „Кијев хоће да седи на свим столицама одједном у сали Генералне скупштине Уједињених нација“.

„С једне стране, то сваке године 2014. године чини гласајући против резолуција те организације о борби против величања нацизма, усвојених на иницијативу Русија. С друге стране – правећи од себе жртву неке 'совјетске окупације' из периода Другог светског рата“, закључила је она.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала