Да ли је Институт „Торлак“ спреман за производњу руске вакцине „Спутњик Ве“

„Институт ’Торлак‘ има добар темељ за производњу руске вакцине ’Спутњик Ве‘ (Sputnik V), јер поседује просторије и опрему за прављење вакцине против грипа“, рекао је за Спутњик имунолог др Радмило Петровић.
Sputnik

Он је то изјавио поводом почетка преговора о започињању производње руске вакцине „Спутњик Ве“ у Институту „Торлак“ у Србији.

Производња руске вакцине „Спутњик Ве“ у Србији

Како је истакао Петровић, вакцина против грипа је мртва вакцина и по томе је слична оној која се тренутно производи против вируса корона.

„Они би сигурно могли да те просоторије, уз савет и сарадњу с руским стручњацима, адаптирају и да додају опрему, како би могли да с руским експертима раде на томе“, сматра Петровић.

Он је додао да „Торлак“ има и просторије у којима је раније произвођена полио вакцина.

„То су огромне просторије, великих капацитета. Има и доста опреме. Питање је само колико имају стручних људи и колико ће они требати да буду у Москви на обуци и шта све треба докупити од опреме. Углавном, већи део опреме имају – замрзиваче, хладњаке, термостате за инкубацију вируса... Сигурно је да су могућности веће и да је боље производити вакцину на ’Торлаку‘, где има искуства у производњи других вакцина, слободног простора и доста опреме, него на било ком другом месту које нема ништа од тога“, закључује Петровић.

Да ли је Институт „Торлак“ спреман за производњу руске вакцине „Спутњик Ве“

Руска страна – спремна

Министар без портфеља задужен за иновације и технолошки развој Ненад Поповић у четвртак је приликом посете производних капацитета највећег произвођача руске вакцине „Спутњик Ве“, организације „Генериум“, изјавио да су почели званични преговори о производњи те вакцине у Србији, у Институту „Торлак“.

Поповић је са стручњацима из Института „Торлак“ и Министарства здравља Србије одржао састанак с представником произвођача руске вакцине, који је потврдио да је све спремно за пренос технологије и обучавање српских кадрова за производњу вакцине против вируса корона.

„Са највишег нивоа у руском државном врху наложено је да се изнађе начин како да успоставимо производњу ове вакцине у Србији у најкраћем могућем року. Не треба посебно напомињати колики значај ће за нас имати производња руске вакцине у Србији. Прво за очување здравља и живота људи, а онда и за могуће развојне перспективе за дистрибуцију ове вакцине на Балкану и у Југоистичној Европи“, рекао је Поповић.

Да ли је Институт „Торлак“ спреман за производњу руске вакцине „Спутњик Ве“

Он је том приликом истакао да је са организацијом „Генериум“ потписан протокол којим су дефинисани даљи кораци ка успостављању заједничке производње вакцине у Србији и најавио да ће у наредним данима руски стручњаци посетити Србију и Институт „Торлак“ како би се уверили у кадровске и технолошке капацитете којима располаже та институција.

Вршилац дужности директора Института за вирусологију, вакцине и серуме „Торлак“, Вера Стоиљковић истакла је приликом посете да је Институт спреман да хитно предузме неопходне кораке за успостављање производње руске вакцине у Србији.

Према речима државног секретара Министарства здравља Мирсада Ђерлека, људи у Србији највише траже вакцину „Спутњик Ве“ (Sputnik V), а ускоро се очекује испорука још 250.000 доза тe вакцинe.


Сазнајте више о руској вакцини „Спутњик Ве“ (Sputnik V): 

Прочитајте још:

Коментар