Да ли је Институт „Торлак“ спреман за производњу руске вакцине „Спутњик Ве“

© Sputnik / Евгений Биятов / Уђи у базу фотографијаВакцина против ковида "Спутњик Ве"
Вакцина против ковида Спутњик Ве - Sputnik Србија
Пратите нас
„Институт ’Торлак‘ има добар темељ за производњу руске вакцине ’Спутњик Ве‘ (Sputnik V), јер поседује просторије и опрему за прављење вакцине против грипа“, рекао је за Спутњик имунолог др Радмило Петровић.

Он је то изјавио поводом почетка преговора о започињању производње руске вакцине „Спутњик Ве“ у Институту „Торлак“ у Србији.

Производња руске вакцине „Спутњик Ве“ у Србији

Како је истакао Петровић, вакцина против грипа је мртва вакцина и по томе је слична оној која се тренутно производи против вируса корона.

„Они би сигурно могли да те просоторије, уз савет и сарадњу с руским стручњацима, адаптирају и да додају опрему, како би могли да с руским експертима раде на томе“, сматра Петровић.

Он је додао да „Торлак“ има и просторије у којима је раније произвођена полио вакцина.

„То су огромне просторије, великих капацитета. Има и доста опреме. Питање је само колико имају стручних људи и колико ће они требати да буду у Москви на обуци и шта све треба докупити од опреме. Углавном, већи део опреме имају – замрзиваче, хладњаке, термостате за инкубацију вируса... Сигурно је да су могућности веће и да је боље производити вакцину на ’Торлаку‘, где има искуства у производњи других вакцина, слободног простора и доста опреме, него на било ком другом месту које нема ништа од тога“, закључује Петровић.

© Sputnik / Радоје Пантовић„Торлак“ има добар темељ за прављење руске вакцине
Да ли је Институт „Торлак“ спреман за производњу руске вакцине „Спутњик Ве“ - Sputnik Србија
„Торлак“ има добар темељ за прављење руске вакцине

Руска страна – спремна

Министар без портфеља задужен за иновације и технолошки развој Ненад Поповић у четвртак је приликом посете производних капацитета највећег произвођача руске вакцине „Спутњик Ве“, организације „Генериум“, изјавио да су почели званични преговори о производњи те вакцине у Србији, у Институту „Торлак“.

Поповић је са стручњацима из Института „Торлак“ и Министарства здравља Србије одржао састанак с представником произвођача руске вакцине, који је потврдио да је све спремно за пренос технологије и обучавање српских кадрова за производњу вакцине против вируса корона.

„Са највишег нивоа у руском државном врху наложено је да се изнађе начин како да успоставимо производњу ове вакцине у Србији у најкраћем могућем року. Не треба посебно напомињати колики значај ће за нас имати производња руске вакцине у Србији. Прво за очување здравља и живота људи, а онда и за могуће развојне перспективе за дистрибуцију ове вакцине на Балкану и у Југоистичној Европи“, рекао је Поповић.

© Sputnik / Евгений Одиноков / Уђи у базу фотографијаПреговори о започињању производње руске вакцине „Спутњик Ве“ (Sputnik V) у Србији су почели
Да ли је Институт „Торлак“ спреман за производњу руске вакцине „Спутњик Ве“ - Sputnik Србија
Преговори о започињању производње руске вакцине „Спутњик Ве“ (Sputnik V) у Србији су почели

Он је том приликом истакао да је са организацијом „Генериум“ потписан протокол којим су дефинисани даљи кораци ка успостављању заједничке производње вакцине у Србији и најавио да ће у наредним данима руски стручњаци посетити Србију и Институт „Торлак“ како би се уверили у кадровске и технолошке капацитете којима располаже та институција.

Вршилац дужности директора Института за вирусологију, вакцине и серуме „Торлак“, Вера Стоиљковић истакла је приликом посете да је Институт спреман да хитно предузме неопходне кораке за успостављање производње руске вакцине у Србији.

Према речима државног секретара Министарства здравља Мирсада Ђерлека, људи у Србији највише траже вакцину „Спутњик Ве“ (Sputnik V), а ускоро се очекује испорука још 250.000 доза тe вакцинe.


Сазнајте више о руској вакцини „Спутњик Ве“ (Sputnik V): 

Прочитајте још:

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала