Објављен научни рад: Вештачка интелигенција створила вештачки ДНК

Вештачка интелигенција се развија и научници који раде на њој уверени су да ће у будућности бити све напреднија. Шта све вештачка интелигенција може да постигне зависи од тога колико маште има њен стваралац и то се види на примеру из Естоније, где су научници вештачку интелигенцију научили како да ствара ДНК.
Sputnik

Како су навели у свом истраживачком раду објављеном у часопису Plos Genetics, искористили су машинско учење како би систем научили да створи јединствене секвенце генома. 

Вештачка интелигенција решила проблем стар 50 година

Тако је вештачка интелигенција створила ДНК која заправо не постоји у природи, преноси Зимо.хр.

Неуронске мреже су биле успешно коришћене у бројним различитим подручјима током протекле деценије, укључујући фотореалистичне слике које су стварале машине.

У раду естонских научника примењен је сличан концепт на податке о генетици како би машину научили структури и, по први пут, произвели високо квалитетан и реалистичан геном, наводи се.

Ови вештачки геноми толико су добро направљени, да их је немогуће разликовати од правог људског генома, изузимајући то да су у потпуности синтетички. То значи да научници који би их користили за истраживања не морају да брину о етичким питањима. 

Зашто нас вештачка интелигенција није спасила од вируса корона?

Наиме, научници који истражују ДНК морају бити изузетно опрезни и штитити идентитет особе чији је ДНК. То значи да приликом објаве података истраживања, морају пазити шта ће и како објавити, а то значи и да је другим научницима теже да користе те податке у својим истраживањима. Вештачки геном који је синтетички, отклања те проблеме.

И док би то могло олакшати живот научницима, постоји бојазан да би та иста технологија могла бити злоупотребљена.

Коментар