Објављен научни рад: Вештачка интелигенција створила вештачки ДНК

CC BY 2.0 / Caroline Davis2010 / / Генетски тест открива природу болести и омогућава превентивно лечење...
Генетски тест открива природу болести и омогућава превентивно лечење... - Sputnik Србија, 1920, 09.02.2021
Пратите нас
Вештачка интелигенција се развија и научници који раде на њој уверени су да ће у будућности бити све напреднија. Шта све вештачка интелигенција може да постигне зависи од тога колико маште има њен стваралац и то се види на примеру из Естоније, где су научници вештачку интелигенцију научили како да ствара ДНК.

Како су навели у свом истраживачком раду објављеном у часопису Plos Genetics, искористили су машинско учење како би систем научили да створи јединствене секвенце генома. 

Вештачка интелигенција - Sputnik Србија, 1920, 03.12.2020
Вештачка интелигенција решила проблем стар 50 година

Тако је вештачка интелигенција створила ДНК која заправо не постоји у природи, преноси Зимо.хр.

Неуронске мреже су биле успешно коришћене у бројним различитим подручјима током протекле деценије, укључујући фотореалистичне слике које су стварале машине.

У раду естонских научника примењен је сличан концепт на податке о генетици како би машину научили структури и, по први пут, произвели високо квалитетан и реалистичан геном, наводи се.

Ови вештачки геноми толико су добро направљени, да их је немогуће разликовати од правог људског генома, изузимајући то да су у потпуности синтетички. То значи да научници који би их користили за истраживања не морају да брину о етичким питањима. 

Медицински радници долазе на посао у болницу у Даегу у Јужној Кореји - Sputnik Србија, 1920, 24.05.2020
Зашто нас вештачка интелигенција није спасила од вируса корона?

Наиме, научници који истражују ДНК морају бити изузетно опрезни и штитити идентитет особе чији је ДНК. То значи да приликом објаве података истраживања, морају пазити шта ће и како објавити, а то значи и да је другим научницима теже да користе те податке у својим истраживањима. Вештачки геном који је синтетички, отклања те проблеме.

И док би то могло олакшати живот научницима, постоји бојазан да би та иста технологија могла бити злоупотребљена.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала