Шојгу: Први кораци Бајденове администрације су охрабрујући

Први кораци нове америчке администрације у питањима стратешке безбедности су охрабрујући, изјавио је руски министар одбране Сергеј Шојгу.
Sputnik
„Знате, први кораци администрације председника Џоа Бајдена су охрабрујући. Они уливају наду, јер је остварен тако брз напредак у продужењу Споразума о смањењу стратешког офанзивног наоружања (СТАРТ 3). Наравно, свима је лакнуло. Сада је јасно да су ипак са неостваривих захтева и предлога САД прешле на потпуно нормалан и конструктиван дијалог“, рекао је министар.

Шојгу је такође изразио наду да ће „у будућности моћи најпре да буду предузети кораци за које нису заинтересоване само Русија и Сједињене Америчке Државе, већ и друге земље“.

Путин о продужењу СТАРТ 3: Америчка администрација испунила предизборно обећање

„Данас се прича: 'Да, са Русијом треба сарађивати, али само у областима у којима је то корисно за нас'. Ето таква је данас преговарачка платформа. Надам се да ће некада бити успостављен пуноправни, стављам акценат на ту реч - пуноправни и равноправни дијалог, рад Савета Русија-НАТО“, истакао је министар у интервјуу за „Тенгрињуз.кз“.

Према његовом мишљењу, постизање договора је крајње потребно.

„Предузели смо све кораке с наше стране, дали све изјаве, чекали. По мом мишљењу, Споразум о ракетама средњег и малог домета је био потпуно прихватљив. Али, како нам се чини, притом не неосновано, пронађени су, а негде и измишљени специјални разлози за излазак из тог споразума“, додао је он.

С тим у вези, Шојгу је подсетио да је Русија преузела на себе обавезу да не распоређује оружје попут тог, уколико оно неће бити размештено у Европи.

Бајденов саветник: Продужење СТАРТ 3 с Русијом само почетак

„Али ако такво оружје буде распоређено, ми ћемо, наравно, одговорити на одговарајући начин. Као и на истоку наше земље – наравно, имам на уму могуће размештање на територији Јапана и Јужне Кореје. И, нажалост, још нисмо добили одговор на ово питање“, рекао је он.

Подсетимо, Министарство спољних послова Русије разменило је 3. фебруара са амбасадом Сједињених Америчких Држава ноте о завршетку унутрашњих процедура неопходних за ступање на снагудоговора о продужењу Споразума о смањењу стратешког офанзивног наоружања. Министарство спољних послова нагласило је да је продужењем овог споразума обезбеђено очување и даље функционисање основног механизма за одржавање стратешке стабилности, који на строго паритетној основи ограничава ракетно-нуклеарне арсенале двеју земаља.

Споразум се продужује без измена и допуна на пет година, до 5. фебруара 2026. године.

Прочитајте још:

Коментар