Шојгу: Први кораци Бајденове администрације су охрабрујући

© Sputnik / Алексей Даничев / Уђи у базу фотографијаМинистар одбране Русије Сергеј Шојгу
Министар одбране Русије Сергеј Шојгу - Sputnik Србија, 1920, 17.03.2021
Пратите нас
Први кораци нове америчке администрације у питањима стратешке безбедности су охрабрујући, изјавио је руски министар одбране Сергеј Шојгу.
„Знате, први кораци администрације председника Џоа Бајдена су охрабрујући. Они уливају наду, јер је остварен тако брз напредак у продужењу Споразума о смањењу стратешког офанзивног наоружања (СТАРТ 3). Наравно, свима је лакнуло. Сада је јасно да су ипак са неостваривих захтева и предлога САД прешле на потпуно нормалан и конструктиван дијалог“, рекао је министар.

Шојгу је такође изразио наду да ће „у будућности моћи најпре да буду предузети кораци за које нису заинтересоване само Русија и Сједињене Америчке Државе, већ и друге земље“.

Председник Русије Владимир Путин - Sputnik Србија, 1920, 11.02.2021
Путин о продужењу СТАРТ 3: Америчка администрација испунила предизборно обећање

„Данас се прича: 'Да, са Русијом треба сарађивати, али само у областима у којима је то корисно за нас'. Ето таква је данас преговарачка платформа. Надам се да ће некада бити успостављен пуноправни, стављам акценат на ту реч - пуноправни и равноправни дијалог, рад Савета Русија-НАТО“, истакао је министар у интервјуу за „Тенгрињуз.кз“.

Према његовом мишљењу, постизање договора је крајње потребно.

„Предузели смо све кораке с наше стране, дали све изјаве, чекали. По мом мишљењу, Споразум о ракетама средњег и малог домета је био потпуно прихватљив. Али, како нам се чини, притом не неосновано, пронађени су, а негде и измишљени специјални разлози за излазак из тог споразума“, додао је он.

С тим у вези, Шојгу је подсетио да је Русија преузела на себе обавезу да не распоређује оружје попут тог, уколико оно неће бити размештено у Европи.

Бајденов саветник: Продужење СТАРТ 3 тек почетак - Sputnik Србија, 1920, 29.01.2021
Бајденов саветник: Продужење СТАРТ 3 с Русијом само почетак

„Али ако такво оружје буде распоређено, ми ћемо, наравно, одговорити на одговарајући начин. Као и на истоку наше земље – наравно, имам на уму могуће размештање на територији Јапана и Јужне Кореје. И, нажалост, још нисмо добили одговор на ово питање“, рекао је он.

Подсетимо, Министарство спољних послова Русије разменило је 3. фебруара са амбасадом Сједињених Америчких Држава ноте о завршетку унутрашњих процедура неопходних за ступање на снагу договора о продужењу Споразума о смањењу стратешког офанзивног наоружања. Министарство спољних послова нагласило је да је продужењем овог споразума обезбеђено очување и даље функционисање основног механизма за одржавање стратешке стабилности, који на строго паритетној основи ограничава ракетно-нуклеарне арсенале двеју земаља.

Споразум се продужује без измена и допуна на пет година, до 5. фебруара 2026. године.

Прочитајте још:

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала