Наступа нова ера атомске енергетике: Русија гради нуклеарку нове генерације

Русија је покренула изградњу новог нуклеарног енергетског комплекса будућности, првог на свету енергетског блока нове генерације БРЕСТ-ОД-300, код којег хаварије типа Чернобиља и Фукушиме ће бити у принципу немогуће.
Sputnik
Изградња се одвија у граду Северску на платформи „Сибирског хемијског комбината“ (СХК) руске државне корпорације „Росатом“.
С тим у вези, председник Руске академије наука Александар Сергејев изјавио је да почетак изградње јединственог енергетског блока у Русији означава почетак нове ере у нуклеарној енергетици.
Енергетски блок са снагом од 300 мегавата биће део експерименталног демонстрационог енергетског комплекса (ОДЕК) који се гради у СХК у оквиру пројекта „Пробој“. Очекује се да ће реактор БРЕСТ почети са радом између 2025-2030. године.

Од прве индустријске нуклеарке до „блока будућности“

Технологије у основи експерименталног демонстрационог енергетског комплекса истовремено ће омогућити решавање кључних задатака нуклеарне индустрије у вези са екологијом и сировинама.
БРЕСТ није једини такав на свету, али је први концепт који задовољава све безбедносне и економске захтеве нуклеарне енергетике и усмерен је на решавање проблема стабилног развоја. Он представља прототип реактора са брзим неутронима БР-1200 и са оловним расхладним средством, који ће постати основа за комерцијални енергетски блок велике снаге од отприлике 1200 мегавата.
Русија гради јединствене нуклеарне реакторе
Нови нуклеарни „енергетски комплекс будућности“ гради се на месту где је крајем 1950-их година покренута прва руска индустријска нуклеарна електрана — Сибирска нуклеарна електрана.
Иначе, Русија је прва у 21. веку изградила и пустила у рад нуклеарне енергетске блокове са реакторима такозване генерације „три плус“, а сада је реч о овладавању технологијама постројења четврте генерације.
Руски стручњаци успели су да покажу да је могуће направити брзе нуклеарне реакторе на такав начин да ће њихова безбедност бити заснована на законима природе, а не на стварању додатних инжењерских баријера и повећању броја особља. То и јесте принцип природне безбедности, који је ушао у основу концепта БРЕСТ.
Његова конструкција искључује такозвано убрзање неутрона које је изазвало катастрофу у Чернобиљу. Поред тога, са реактором БРЕСТ немогућ је сценарио катастрофа ни као у електрани „Фукушима“.
Прочитајте још:
Коментар