Наступа нова ера атомске енергетике: Русија гради нуклеарку нове генерације

CC0 / пиксабеј / Нуклеарна електрана
Нуклеарна електрана - Sputnik Србија, 1920, 08.06.2021
Пратите насTelegramOdyssey
Русија је покренула изградњу новог нуклеарног енергетског комплекса будућности, првог на свету енергетског блока нове генерације БРЕСТ-ОД-300, код којег хаварије типа Чернобиља и Фукушиме ће бити у принципу немогуће.
Изградња се одвија у граду Северску на платформи „Сибирског хемијског комбината“ (СХК) руске државне корпорације „Росатом“.
С тим у вези, председник Руске академије наука Александар Сергејев изјавио је да почетак изградње јединственог енергетског блока у Русији означава почетак нове ере у нуклеарној енергетици.
Енергетски блок са снагом од 300 мегавата биће део експерименталног демонстрационог енергетског комплекса (ОДЕК) који се гради у СХК у оквиру пројекта „Пробој“. Очекује се да ће реактор БРЕСТ почети са радом између 2025-2030. године.

Од прве индустријске нуклеарке до „блока будућности“

Технологије у основи експерименталног демонстрационог енергетског комплекса истовремено ће омогућити решавање кључних задатака нуклеарне индустрије у вези са екологијом и сировинама.
БРЕСТ није једини такав на свету, али је први концепт који задовољава све безбедносне и економске захтеве нуклеарне енергетике и усмерен је на решавање проблема стабилног развоја. Он представља прототип реактора са брзим неутронима БР-1200 и са оловним расхладним средством, који ће постати основа за комерцијални енергетски блок велике снаге од отприлике 1200 мегавата.
Радници у ледоломцу на нуклеарни погон - Sputnik Србија, 1920, 25.10.2019
Русија гради јединствене нуклеарне реакторе
Нови нуклеарни „енергетски комплекс будућности“ гради се на месту где је крајем 1950-их година покренута прва руска индустријска нуклеарна електрана — Сибирска нуклеарна електрана.
Иначе, Русија је прва у 21. веку изградила и пустила у рад нуклеарне енергетске блокове са реакторима такозване генерације „три плус“, а сада је реч о овладавању технологијама постројења четврте генерације.
Руски стручњаци успели су да покажу да је могуће направити брзе нуклеарне реакторе на такав начин да ће њихова безбедност бити заснована на законима природе, а не на стварању додатних инжењерских баријера и повећању броја особља. То и јесте принцип природне безбедности, који је ушао у основу концепта БРЕСТ.
Његова конструкција искључује такозвано убрзање неутрона које је изазвало катастрофу у Чернобиљу. Поред тога, са реактором БРЕСТ немогућ је сценарио катастрофа ни као у електрани „Фукушима“.
Прочитајте још:
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала