„Месо и млечни производи не би требало да се узимају током једног оброка. Ствар је у томе да калцијум, који се налази у сиревима, млеку, јогуртима, умањује апсорпцију гвожђа за 50-60 процената. Потребно је то имати у виду када је реч о исхрани деце, трудница и пацијената који болују од анемије“, сматра Бочарова.
Она препоручује да је корисније да се уз месо попије чаша воде или лимунада, него кафа или чај, јер полифенол танин, који се налази у тим напицима, такође снижава апсорпцију гвожђа.
„Поред тога, месо се теже вари са храном која садржи скроб: хлебом, кромпиром, кукурузом и макаронама. Због тога, пацијенти који имају вишак килограма би требало да месо комбинују са поврћем“, рекла је Бочарова.
Прочитајте још: