00:00
01:00
02:00
03:00
04:00
05:00
06:00
07:00
08:00
09:00
10:00
11:00
12:00
13:00
14:00
15:00
16:00
17:00
18:00
19:00
20:00
21:00
22:00
23:00
00:00
01:00
02:00
03:00
04:00
05:00
06:00
07:00
08:00
09:00
10:00
11:00
12:00
13:00
14:00
15:00
16:00
17:00
18:00
19:00
20:00
21:00
22:00
23:00
ВЕСТИ (реприза)
16:30
30 мин
СПУТЊИК ИНТЕРВЈУ
20:30
30 мин
ОД ЧЕТВРТКА ДО ЧЕТВРТКА
17:00
60 мин
НОВИ СПУТЊИК ПОРЕДАК
20:00
60 мин
СПУТЊИК ИНТЕРВЈУ
21:00
30 мин
ЈучеДанас
На програму
Реемитери
Студио Б99,1 MHz, 100,8 MHz и 105,4 MHz
Радио Новости104,7 MHz FM
Остали реемитери

Зашто би требало јести више хлеба

© PixabayХлеб треба јести умерено.
Хлеб треба јести умерено. - Sputnik Србија, 1920, 11.06.2021
Пратите нас
Иако многи сматрају да је хлеб главни кривац за вишак килограма, а научници и стручни магазини су покушали да објасне зашто је ипак добро да уврстимо ову намирницу у нашу исхрану.
"Угљени хидрати су за тело исто што и гориво за аутомобил. Ако нема горива, ауто неће далеко стићи. Ако је гориво квалитетно, аутомобил ће радити ефикасније", сликовито поређење написано је на сајту WebMD.
Идеја је да се одбаце рафинисани бели хлеб који изазива нагли скок, а потом пад нивоа шећера у крви и то у корист хлеба од 100 одсто пшенице од целог зрна јер он садржи здраве угљене хидрате који се спорије варе и дају осећај ситости.
Истраживачи са Медицинског факултета Харвард су установили везу између исхране богате житарицама од целог зрна и ризика од смрти.
Испитали су преко 100.000 људи и открили да житарице од целог зрна смањују укупни ризик од смрти за пет одсто а ризик од смрти услед кардиоваскуларних болести за девет одсто. 
Пекара „Пан пиња“ у Алгатосину (шпанска провинција Малага) прави хлеб са златом и сребром који могу да приуште само одабрани гурмани. - Sputnik Србија, 1920, 29.05.2021
Најскупљи хлеб на свету кошта 10.000 евра ─ од чега се прави и ко га купује /фото/
"Ова открића додатно подржавају важеће смернице за исхрану које препоручују већи унос житарица од целог зрна… и дају обећавајуће доказе који показују да исхрана обогаћена житарицама од целог зрна може да продужи очекивани животни век", дошло се до заклучка.
Према писању часописа Psychology Today, угљени хидрати повећавају ниво неуротрансмитера сератонина одговорног за добро расположење у мозгу, што вам поправља расположење и смањује жељу за нездравим грицкалицама као што су слаткиши. Предност је двострука: смањићете ниво стреса и напетости и смањити обим струка.
Влакна помажу код пражњења црева. Угљени хидрати из житарица од целог зрна чувају пробавни систем и омогућавају редовно елиминисање непотребних материја. Упркос томе, студија објављена у часопису Nutrition Research показује да 92 посто одраслих особа у САД не уноси довољно влакана на дневном нивоу. Унос житарица од целог зрна може да буде од пресудног значаја за конзумирање препоручене дозе од 28 грама влакана дневно, што спречава констипацију, пренео је Б92.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала