https://sputnikportal.rs/20210611/zasto-bi-trebalo-jesti-vise-hleba-1125581051.html
Зашто би требало јести више хлеба
Зашто би требало јести више хлеба
Sputnik Србија
Иако многи сматрају да је хлеб главни кривац за вишак килограма, а научници и стручни магазини су покушали да објасне зашто је ипак добро да уврстимо ову... 11.06.2021, Sputnik Србија
2021-06-11T12:19+0200
2021-06-11T12:19+0200
2021-08-26T03:13+0200
хлеб
здравље
друштво
https://cdn1.img.sputnikportal.rs/img/110967/88/1109678826_0:67:1280:787_1920x0_80_0_0_31ca015d36184a9e89d7a2eca59dc80a.jpg
"Угљени хидрати су за тело исто што и гориво за аутомобил. Ако нема горива, ауто неће далеко стићи. Ако је гориво квалитетно, аутомобил ће радити ефикасније", сликовито поређење написано је на сајту WebMD.Истраживачи са Медицинског факултета Харвард су установили везу између исхране богате житарицама од целог зрна и ризика од смрти.Испитали су преко 100.000 људи и открили да житарице од целог зрна смањују укупни ризик од смрти за пет одсто а ризик од смрти услед кардиоваскуларних болести за девет одсто. "Ова открића додатно подржавају важеће смернице за исхрану које препоручују већи унос житарица од целог зрна… и дају обећавајуће доказе који показују да исхрана обогаћена житарицама од целог зрна може да продужи очекивани животни век", дошло се до заклучка.Према писању часописа Psychology Today, угљени хидрати повећавају ниво неуротрансмитера сератонина одговорног за добро расположење у мозгу, што вам поправља расположење и смањује жељу за нездравим грицкалицама као што су слаткиши. Предност је двострука: смањићете ниво стреса и напетости и смањити обим струка.Влакна помажу код пражњења црева. Угљени хидрати из житарица од целог зрна чувају пробавни систем и омогућавају редовно елиминисање непотребних материја. Упркос томе, студија објављена у часопису Nutrition Research показује да 92 посто одраслих особа у САД не уноси довољно влакана на дневном нивоу. Унос житарица од целог зрна може да буде од пресудног значаја за конзумирање препоручене дозе од 28 грама влакана дневно, што спречава констипацију, пренео је Б92.
https://sputnikportal.rs/20210529/najskuplji-hleb-na-svetu-kosta-10000-evra--od-cega-se-pravi-i-ko-ga-kupuje-foto-1125477676.html
Sputnik Србија
feedback.rs@sputniknews.com
+74956456601
MIA „Rossiya Segodnya“
2021
Sputnik Србија
feedback.rs@sputniknews.com
+74956456601
MIA „Rossiya Segodnya“
Вести
sr_RS
Sputnik Србија
feedback.rs@sputniknews.com
+74956456601
MIA „Rossiya Segodnya“
https://cdn1.img.sputnikportal.rs/img/110967/88/1109678826_72:0:1209:853_1920x0_80_0_0_fabdbe5e671ca2edba7709dcd9c9e5a3.jpgSputnik Србија
feedback.rs@sputniknews.com
+74956456601
MIA „Rossiya Segodnya“
хлеб, здравље, друштво
Зашто би требало јести више хлеба
12:19 11.06.2021 (Освежено: 03:13 26.08.2021) Иако многи сматрају да је хлеб главни кривац за вишак килограма, а научници и стручни магазини су покушали да објасне зашто је ипак добро да уврстимо ову намирницу у нашу исхрану.
"Угљени хидрати су за тело исто што и гориво за аутомобил. Ако нема горива, ауто неће далеко стићи. Ако је гориво квалитетно, аутомобил ће радити ефикасније", сликовито поређење написано је на сајту WebMD.
Идеја је да се одбаце рафинисани бели хлеб који изазива нагли скок, а потом пад нивоа шећера у крви и то у корист хлеба од 100 одсто пшенице од целог зрна јер он садржи здраве угљене хидрате који се спорије варе и дају осећај ситости.
Истраживачи са Медицинског факултета Харвард су установили везу између исхране богате житарицама од целог зрна и ризика од смрти.
Испитали су преко 100.000 људи и открили да житарице од целог зрна смањују укупни ризик од смрти за пет одсто а ризик од смрти услед кардиоваскуларних болести за девет одсто.
"Ова открића додатно подржавају важеће смернице за исхрану које препоручују већи унос житарица од целог зрна… и дају обећавајуће доказе који показују да исхрана обогаћена житарицама од целог зрна може да продужи очекивани животни век", дошло се до заклучка.
Према писању часописа Psychology Today, угљени хидрати повећавају ниво неуротрансмитера сератонина одговорног за добро расположење у мозгу, што вам поправља расположење и смањује жељу за нездравим грицкалицама као што су слаткиши. Предност је двострука: смањићете ниво стреса и напетости и смањити обим струка.
Влакна помажу код пражњења црева. Угљени хидрати из житарица од целог зрна чувају пробавни систем и омогућавају редовно елиминисање непотребних материја. Упркос томе, студија објављена у часопису
Nutrition Research показује да 92 посто одраслих особа у САД не уноси довољно влакана на дневном нивоу. Унос житарица од целог зрна може да буде од пресудног значаја за конзумирање препоручене дозе од 28 грама влакана дневно, што спречава констипацију,
пренео је Б92.