Америка наоружава руског суседа: Одобрена продаја „убица тенкова“ Грузији

Амерички Стејт департмент одобрио је продају Грузији противтенковских ракета „Џавелин“ у вредности од 30 милиона долара, саопштила је Агенција за међународни одбрамбени развој при Пентагону.
Sputnik
Како је саопштено из Пентагона, Стејт департмент је утврдио да могући уговор не противречи спољној политици и националној безбедности САД.

„Системи 'Џавелин' помоћи ће Грузији да изгради дугорочни одбрамбени потенцијал за заштиту свог суверенитета и територијалног интегритета... и побољшаће могућности Грузије да реагује на актуелне и будуће претње, повећавајући свој противтенковски потенцијал“, наводи Агенција.

Војне вежбе НАТО и савезника: Америка пребацила војску и хеликоптере у суседство Русије
О могућем уговору обавештен је и Конгрес.
Грузија је раније затражила од Сједињених Америчких Државу да јој продају 82 ракете „Џавелин ФГМ-148“ и 46 лансирних система.
Ракете „Џавелин“ производи заједничко предузеће компанија „Рејтион“ и „Локид Мартин“. Иначе, противтенковски систем Џавелин опремљен је навођеним ракетама, самим тим када се она испали, оператер је у могућности да се повуче у заклон, што повећава стопу преживљавања војске.
Подсетимо, у Грузији су у току мултинационалне војне вежбе „Агилан дух“ (Agile Spirit 2021) које су почеле 26. јула, а трајаће до 6. августа. У вежбама учествује око 2.500 војника из 15 земаља – Грузије, САД, Естоније, Немачке, Летоније, Литваније, Румуније, Пољске, Шпаније, Турске, Украјине, Велике Британије, Канаде, Италије и Азербејџана.
Како је саопштено, Америка је послала око 700 војника на вежбе у Грузију.
Коментар