РУСИЈА

Пентагон жели да оживи совјетско „морско чудовиште“

Агенција Министарства одбране САД за напредне истраживачке пројекте примила је наруџбину за прављење транспортног средства на основу совјетског екраноплана, пише лист „Попјулар меканикс“.
Sputnik
Ново превозно средство је потребно због тога што традиционални авио и поморски превозници имају озбиљна ограничења. На пример, како се наводи, теретним бродовима може бити потребно неколико седмица да стигну до одредишта, а авиони нису тако великих размера, а притом захтевају припремљене писте.

Амерички војници би могли да користе ново превозно средство за испоруку терета у зону војних операција, за помоћ у операцијама потраге и спасавања, као и за учествовање у борбама, прецизира аутор текста. Могући су и сценарији када екраноплан може послужити као матични брод за роботизована возила без посаде или за патролирање изнад арктичких пустара.

„Летелице као што су екраноплани способни су да лебде изнад површине Земље брзином сличном брзини авиона. Притом, на таквој висини се смањује отпор. Екраноплан полеће са воде, а затим током целог лета лебди изнад ње“, објашњава новинар.
Како додаје, један од совјетских модела под називом „Луњ“ имао је изузетне карактеристике: могао је да пређе растојање од 1.700 километара брзином до 550 километара на час. Осим тога, новинар је похвалио и његово наоружање. Због распона крила од 44 метра „Луњ“ су прозвали „летећим морским чудовиштем“.
Амерички лист: Русија спрема ново „морско чудовиште”
Све о Русији

... прочитајте овде.

Коментар