- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Пентагон жели да оживи совјетско „морско чудовиште“

© Sputnik / Денис Абрамов / Уђи у базу фотографијасовјетски ракетни екраноплан "Луњ"
совјетски ракетни екраноплан Луњ - Sputnik Србија, 1920, 28.08.2021
Пратите нас
Агенција Министарства одбране САД за напредне истраживачке пројекте примила је наруџбину за прављење транспортног средства на основу совјетског екраноплана, пише лист „Попјулар меканикс“.
Ново превозно средство је потребно због тога што традиционални авио и поморски превозници имају озбиљна ограничења. На пример, како се наводи, теретним бродовима може бити потребно неколико седмица да стигну до одредишта, а авиони нису тако великих размера, а притом захтевају припремљене писте.

Амерички војници би могли да користе ново превозно средство за испоруку терета у зону војних операција, за помоћ у операцијама потраге и спасавања, као и за учествовање у борбама, прецизира аутор текста. Могући су и сценарији када екраноплан може послужити као матични брод за роботизована возила без посаде или за патролирање изнад арктичких пустара.

„Летелице као што су екраноплани способни су да лебде изнад површине Земље брзином сличном брзини авиона. Притом, на таквој висини се смањује отпор. Екраноплан полеће са воде, а затим током целог лета лебди изнад ње“, објашњава новинар.
Како додаје, један од совјетских модела под називом „Луњ“ имао је изузетне карактеристике: могао је да пређе растојање од 1.700 километара брзином до 550 километара на час. Осим тога, новинар је похвалио и његово наоружање. Због распона крила од 44 метра „Луњ“ су прозвали „летећим морским чудовиштем“.
Модел летећег брода, екраноплана A-050-742d - Sputnik Србија, 1920, 18.05.2020
Амерички лист: Русија спрема ново „морско чудовиште”
Застава Руске Федерације вијори се на тврђави у Звечану. - Sputnik Србија
Све о Русији

... прочитајте овде.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала