Како је објаснила, повећани ниво холестерола је најчешће повезан са навикама у исхрани, али у појединим случајевима узрок може бити и болести бубрега, недовољна функција штитне жлезде, гојазност, анорексија, конзумирање цигарета или велике количине алкохола, као и прекомерна количина соли у исхрани.
У храну која повећава ниво холестерола спада масно месо, кобасице, пецива, сиреви и десерти. Међутим, како докторка саветује, тога се не треба у потпуности одрећи него само ограничити количину.
Као први корак у борби против повишеног холестерола, британска лекарка препоручује да се засићене масти замене незасићеним. У исхрану се могу укључити ораси, маслиново и сусамово уље, махунарке, црвена риба и месо живине.
Друго средство за борбу против повишеног холестерола су влакна.
„Бирајте нерафинисане интегралне житарице са повећаним садржајем влакана, као што су црни и хлеб од целих зрна и смеђи пиринач“, саветује докторка.
Такође, уколико желите да решите проблем са холестеролом требало би да уврстите на јеловник производе обогаћене станолима и стеролима: млеко, јогурт и друге млечне производе.
Међутим, докторка истиче да би конзумирање хране са овог списка требало да буду допуна медицинским методама борбе против холестерола.