00:00
01:00
02:00
03:00
04:00
05:00
06:00
07:00
08:00
09:00
10:00
11:00
12:00
13:00
14:00
15:00
16:00
17:00
18:00
19:00
20:00
21:00
22:00
23:00
00:00
01:00
02:00
03:00
04:00
05:00
06:00
07:00
08:00
09:00
10:00
11:00
12:00
13:00
14:00
15:00
16:00
17:00
18:00
19:00
20:00
21:00
22:00
23:00
ОРБИТА КУЛТУРЕ
10:00
120 мин
СПУТЊИК ИНТЕРВЈУ
16:30
30 мин
СПУТЊИК ИНТЕРВЈУ
21:00
30 мин
СПУТЊИК ИНТЕРВЈУ
07:00
30 мин
ОРБИТА КУЛТУРЕ
16:00
120 мин
МИЉАНОВ КОРНЕР
Живот је као бокс: Научите да примате ударце, али задате победнички
20:00
30 мин
СПУТЊИК ИНТЕРВЈУ
„Пречник страним речима и изразима“
20:30
30 мин
СПУТЊИК ИНТЕРВЈУ
Неко лаже: Трамп или Зеленски
21:30
30 мин
ЈучеДанас
На програму
Реемитери
Студио Б99,1 MHz, 100,8 MHz и 105,4 MHz
Радио Новости104,7 MHz FM
Остали реемитери
 - Sputnik Србија, 1920, 26.08.2021
ДРУШТВО
Друштвене теме, занимљиве приче, репортаже, догађаји, фестивали и културна дешавања из Србије, и остатка света

Заштитите срце и крвне судове: Откривене три „убице“ холестерола

© Depositphotos.com / MonticelloСалата
Салата - Sputnik Србија, 1920, 17.09.2021
Пратите нас
Британска лекарка Дебора Ли саставила је списак од три прехрамбена производа који ће вам помоћи да брзо смањите ниво холестерола у крви, а самим тим и ризик од срчаних и кардиоваскуларних болести, преноси „Експрес“.
Како је објаснила, повећани ниво холестерола је најчешће повезан са навикама у исхрани, али у појединим случајевима узрок може бити и болести бубрега, недовољна функција штитне жлезде, гојазност, анорексија, конзумирање цигарета или велике количине алкохола, као и прекомерна количина соли у исхрани.
У храну која повећава ниво холестерола спада масно месо, кобасице, пецива, сиреви и десерти. Међутим, како докторка саветује, тога се не треба у потпуности одрећи него само ограничити количину.
Као први корак у борби против повишеног холестерола, британска лекарка препоручује да се засићене масти замене незасићеним. У исхрану се могу укључити ораси, маслиново и сусамово уље, махунарке, црвена риба и месо живине.
Друго средство за борбу против повишеног холестерола су влакна.
„Бирајте нерафинисане интегралне житарице са повећаним садржајем влакана, као што су црни и хлеб од целих зрна и смеђи пиринач“, саветује докторка.
Такође, уколико желите да решите проблем са холестеролом требало би да уврстите на јеловник производе обогаћене станолима и стеролима: млеко, јогурт и друге млечне производе.
Међутим, докторка истиче да би конзумирање хране са овог списка требало да буду допуна медицинским методама борбе против холестерола.
Месо - Sputnik Србија, 1920, 12.09.2021
РУСИЈА
"Велики ризици за здравље": Руски нутрициониста саветује колико често треба јести месо
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала