НАУКА И ТЕХНОЛОГИЈА

Гигантска комета приближава се Сунчевом систему, научници израчунали кад стиже

Гигантска комета, толико велика да је у почетку била препозната као патуљаста планета, приближава се нашем Сунчевом систему.
Sputnik
Комета Бернардели Бернстајн, позната и као Ц/2014 УН долази из Ортовог облака, облака комета на спољној граници Сунчевог система.
Научници сматрају да нема разлога за бригу, јер ће комета ући у Сунчев систем тек толико да приђе релативно близу спољној орбити Сатурна, трећој најудаљенијој планети од Сунца.
Међутим, величина ове комете и релативна близина даће астрономима ретку прилику да детаљно проуче објекат из Ортовог облака.
„Имамо привилегију да смо открили највећу комету коју смо до сада видели и да смо је приметили на време како бисмо могли да је посматрамо и проучимо“, рекао је Гери Бернстајн са Универзитета Пенсилванија, један од астронома који су открили комету.
Ова комета није била у Сунчевом систему у последњих три милиона година, каже он, преноси Сајенс алерт.
Бернстајн објашњава да је Ортов облак веома удаљен и мрачан, те је тешко видети шта се у њему налази. Зато ће проучавање комете бити веома значајно како би научници могли да даље схвате шта се догађа у Ортовом облаку.
Астрономи Гери Бернстајн и Педро Бернандели са Универзитета Пенсилванија, који су открили комету, заједно са колегама, описали су је у новом научном раду објављеном у часопису „Астрофизикал џурнал летерс“.
„Закључујемо да је Ц/2014 УН „нова“ комета будући да нема доказа како се приближила Сунцу на мање од 18 астрономских јединица (АУ, један АУ је 150 милиона километара) од како је избачена у Ортов облак“, наводе научници.
Како додају, комета би могла да буде један од најстаријих свемирских објеката који су снимљени и виђени са релативне близине.
Према прорачуну астронома, комета пречника 155 километара прићи ће Сунцу на 10,97 АУ 2031. године. Сатурнова орбита, поређења ради, удаљена је од Сунца 9,5 АУ.
НАУКА И ТЕХНОЛОГИЈА
Астрономи на прагу великог открића у сазвежђу Орион: У свемиру постоји планета са три сунца
НАУКА И ТЕХНОЛОГИЈА
Необично јако светло указало се на небу пре 900 година, тек сада је откривено шта је узрок
НАУКА И ТЕХНОЛОГИЈА
Руски научник открива која је права боја Сунца
Коментар