Буђ на џему
Прво треба да схватите шта је буђ. То су уобичајене гљивице које се успешно размножавају у храни. Постоји много врста гљивица. Међу њима има безопасних, опасних и чак корисних.
Штетне гљивице ослобађају отрове у храну. Обично утичу само на укус производа, али у најгорем случају можете се озбиљно отровати.
Буђ која је захватила џем указује на кршење технологије кувања или услова складиштења. Ово је јасан сигнал да нешто није у реду са џемом.
Шта радити
Само лабораторијским истраживањем можете са сигурношћу сазнати каква се буђ налази у вашем џему. Једноставно је немогуће визуелно одредити степен опасности било које гљивице. Изузетно је важно запамтити да је оно што нађете на површини џема само њен видљиви део, пренео је Магазин новости.