„Зрна кукуруза од којих се праве кокице садрже витамине Б, гвожђе, цинк, бакар, калијум, магнезијум, фосфор, манган и полифенолне антиоксидансе. Сви ти елементи помажу у смањењу ризика од кардиоваскуларних болести и проблема са варењем“, објаснила је специјалиста.
Према њеним речима, слатке и спремане на уљу кокице драстично повећавају ниво холестерола. Једна мала кофа такве посластице садржи око 600 калорија, каже нутрициониста.
„То више није безопасна ужина, већ права бомба, која доводи до повећања килограма и, као резултат тога, до разних болести“, упозорила је Цапкина.
Поред тога, слане кокице нарушавају равнотежу воде у телу и изазивају појаву отока и целулита.
„Трансмасти из уља постају катализатори развоја канцера, изазивајући болести респираторног система, што је посебно опасно за астматичаре. Масноћа из посластица под утицајем високих температура почиње да ослобађа отровну супстанцу диацетил која у неким случајевима доводи до развоја плућне фиброзе и Алцхајмера. Ароматични адитиви изазивају различите болести гастроинтестиналног тракта“, објаснила је дијетолог.