ДРУШТВО

Зашто су туршија и кисели купус природне апотеке

Тајна чувања здравих особина поврћа и воћа је ферментација, због које су тегле са туршијом и бурад са купусом праве домаће апотеке, са лековима за многе болести.
Sputnik
И ту међу теглама, ајвара – српског кавијара, туршије, паприке, џемова, слатког, компота, налази се и лек за превентиву и лечење многих болести.
„Храна је лек ако се правилно користи, али такође може да буде и штетна, па због тога треба водити рачуна шта се једе. Зимница нуди доста здравствених добробити, али само она која је ферментисана – кисели купус, краставци, туршија“, каже нутрициониста Предраг Ненадић.
Ферментисане намирнице обезбеђују организму здраве бактерије које су му неопходне ради уравнотежавања цревне флоре.
Најважнија ствар код зимнице је то што су ферментацијом сачувани витамини и ензими у храни.
„Ензими су варнице живота. Они учествују у свим метаболичким процесима у нашем организму. Њих уносимо само свежим воћем и поврћем и веома су термолабилни, што значи да деградирају брзо чак и при благом порасту температуре. Због тога је ферментисана зимница много боља и здравија од пастеризоване“, објашњава Ненадић.
Када се правилно спреми, зимница не губи ништа од својих хранљивих вредности, каже Ненадић, а добија пробиотичке особине, преноси РТС.
Које поврће јести сирово, које је боље када је обрађено, а које је "краљ поврћа"
РУСИЈА
Руски нутрициониста: Три руска јела припремају организам за хладније време
Коментар