https://sputnikportal.rs/20211030/zasto-su-tursija-i-kiseli-kupus-prirodne-apoteke-1131126355.html
Зашто су туршија и кисели купус природне апотеке
Зашто су туршија и кисели купус природне апотеке
Sputnik Србија
Зашто су туршија и кисели купус природне апотеке
2021-10-30T16:20+0200
2021-10-30T16:20+0200
2021-10-30T16:20+0200
друштво
србија
медицина
здравље
србија – друштво
друштво
https://cdn1.img.sputnikportal.rs/img/110028/82/1100288245_0:69:3397:1980_1920x0_80_0_0_c121b9a00a26564632875710bbeb809a.jpg
И ту међу теглама, ајвара – српског кавијара, туршије, паприке, џемова, слатког, компота, налази се и лек за превентиву и лечење многих болести.Ферментисане намирнице обезбеђују организму здраве бактерије које су му неопходне ради уравнотежавања цревне флоре.Најважнија ствар код зимнице је то што су ферментацијом сачувани витамини и ензими у храни.„Ензими су варнице живота. Они учествују у свим метаболичким процесима у нашем организму. Њих уносимо само свежим воћем и поврћем и веома су термолабилни, што значи да деградирају брзо чак и при благом порасту температуре. Због тога је ферментисана зимница много боља и здравија од пастеризоване“, објашњава Ненадић.Када се правилно спреми, зимница не губи ништа од својих хранљивих вредности, каже Ненадић, а добија пробиотичке особине, преноси РТС.
https://sputnikportal.rs/20211007/koje-povrce-jesti-sirovo-koje-je-bolje-kada-je-obradjeno-a-koje-je-kralj-povrca-1130481319.html
https://sputnikportal.rs/20210901/vikend-ruski-dijetolog-tri-ruska-jela-pripremaju-organizam-za-hladnije-vreme-1129339295.html
србија
Sputnik Србија
feedback.rs@sputniknews.com
+74956456601
MIA „Rossiya Segodnya“
2021
Sputnik Србија
feedback.rs@sputniknews.com
+74956456601
MIA „Rossiya Segodnya“
Вести
sr_RS
Sputnik Србија
feedback.rs@sputniknews.com
+74956456601
MIA „Rossiya Segodnya“
https://cdn1.img.sputnikportal.rs/img/110028/82/1100288245_333:0:3064:2048_1920x0_80_0_0_790da03d1c3c4b21350f9e44f78f4f03.jpgSputnik Србија
feedback.rs@sputniknews.com
+74956456601
MIA „Rossiya Segodnya“
туршија, кисели купус, здравље, природне апотеке, туршија лековитост, кисели купус лековитост, кисели купус здравље, кисели купус лековит, кисели купус лековита својства, turšija, kiseli kupus, zdravlje, prirodne apoteke, turšija lekovitost, kiseli kupus lekovitost, kiseli kupus zdravlje, kiseli kupus lekovit, kiseli kupus lekovita svojstva
туршија, кисели купус, здравље, природне апотеке, туршија лековитост, кисели купус лековитост, кисели купус здравље, кисели купус лековит, кисели купус лековита својства, turšija, kiseli kupus, zdravlje, prirodne apoteke, turšija lekovitost, kiseli kupus lekovitost, kiseli kupus zdravlje, kiseli kupus lekovit, kiseli kupus lekovita svojstva
Зашто су туршија и кисели купус природне апотеке
Тајна чувања здравих особина поврћа и воћа је ферментација, због које су тегле са туршијом и бурад са купусом праве домаће апотеке, са лековима за многе болести.
И ту међу теглама, ајвара – српског кавијара, туршије, паприке, џемова, слатког, компота, налази се и лек за превентиву и лечење многих болести.
„Храна је лек ако се правилно користи, али такође може да буде и штетна, па због тога треба водити рачуна шта се једе. Зимница нуди доста здравствених добробити, али само она која је ферментисана – кисели купус, краставци, туршија“, каже нутрициониста Предраг Ненадић.
Ферментисане намирнице обезбеђују организму здраве бактерије које су му неопходне ради уравнотежавања цревне флоре.
Најважнија ствар код зимнице је то што су ферментацијом сачувани витамини и ензими у храни.
„Ензими су варнице живота. Они учествују у свим метаболичким процесима у нашем организму. Њих уносимо само свежим воћем и поврћем и веома су термолабилни, што значи да деградирају брзо чак и при благом порасту температуре. Због тога је ферментисана зимница много боља и здравија од пастеризоване“, објашњава Ненадић.
Када се правилно спреми, зимница не губи ништа од својих хранљивих вредности, каже Ненадић, а добија пробиотичке особине,
преноси РТС.