Како је наведено у пројекту који је израдила новобеоградска фирма Д.А. Дизајн архитектура доо, у плану је градња погона Нестле ПБМС (Plant Based Meal Solutions – производи за исхрану на бази биља), у којем ће се производити четири врсте производа –шницле, медаљони, прса и филе – на бази соје, глутена, уља уљане репице, екстракта квасца, брашна, сирћета и воде, са додатком арома.
Погон је планиран као доградња и реконструкција постојећег дистрибутивног центра у оквиру индустријског комплекса „Нестлеа“ у Сурчину.
Наводи се да је развојним планом „Нестле Адријатик С“ предвиђено проширење асортимана производа, па је изабрала своју производну локацију у Србији за производњу нових производа на биљној бази.
Нови погон имаће део за производњу, замрзавање и паковање.
Предвиђено је да се непосредно после изградње производног објекта и пратећих објеката који су у функцији производње, у току ове године изведе производна линија која ће се користити за производњу ПБМС производа Генерације 1, а касније, у току 2023. године, планирано је извођење производне линије која ће се користити за производњу ПБМС производа Генерације 2.
Технолошки поступак производње између осталог подразумева екструдирање и сечење масе у четири наведена облика, панирање, пржење полупроизвода, грил маркирање, замрзавање и паковање.
У пројекту се истиче се да су истраживања компаније „Нестле“ усмерена на исхрану која ће смањити ризик од болести данашњице, попут гојазности, дијабетеса и болести крвних судова и додаје да ће се око 50 одсто укупне производње новог постројења састојати од производа Генерације 1.
Јавни увид траје до 22. новембра, пише портал Е-капија.
Подсетимо, „Нестле“ на глобалном нивоу у оквиру свог бренда „Гарден гурме“, већ неколико година производи и нуди веганске и вегетаријанске производе.
Компанија је недавно најавила и улазак на тржиште лабораторијски узгојеног меса.