Кикирики слови за мање здрави орашасти плод због неколико фактора, каже нутрициониста Светлана Панченко за Спутњик.
„Заиста, кикирики се може класификовати као најштетнији орах. Један од његових недостатака је висока алергеност. Он је један од најјачих алергена. Осим тога, пошто расте у земљи, често је изложен дејству плесни, што може негативно утицати на здравље људи“, упозорава Панченкова.
Осим тога, фитинска киселина је присутна у сваком језграстом плоду, укључујући и кикирики, што везује низ микроелемената из хране. Најчешће омета апсорпцију гвожђа, а у мањој мери и калцијума
Како би се смањила фитинска киселина, пре конзумирања сирових орашастих плодова боље да их прво потопите неколико сати у воду, а затим осушите, резимира дијететичарка.