ДРУШТВО

Витамин вечне младости: Коју храну јести да спречимо старење

Са годинама људско тело губи или престаје да апсорбује неопходне витамине – јављају се здравствени проблеми, лепота почиње да бледи. У одржавању виталности коже и косе кључну улогу има витамин Б2 – спречава старење организма, враћајући сат уназад.
Sputnik
Ово је истакла гастроентеролог Елена Тулпина у интервјуу за канал 5, где је објаснила да је витамин Б2 познат и као витамин лепоте јер учествује у синтези протеинских молекула у телу и одлаже старење.
„Сви биохемијски процеси у нашем телу одвијају се уз учешће витамина Б, укључујући витамин Б2, или рибофламин. Истовремено, главна улога витамина Б2 је активација других витамина Б: Б6, Б9 (фолна киселина) и витамина Б12, без њих они неће радити “, објаснила је докторка.
Витамин Б2 игра огромну улогу у метаболизму протеина, масти и угљених хидрата. Наше тело троши витамин Б2 у значајним количинама како би обезбедило нормално функционисање многих процеса, па смо стога често у дефициту са овим витамином.

Када се јавља недостатак витамина Б2?

Потреба за витамином Б2 се повећава као резултат интензивне физичке активности, анемије, болести штитне жлезде и гастроинтестиналног тракта. Злоупотреба алкохола, узимање контрацептива, антибактеријских и других лекова такође су провоцирајући фактори за „губљење“ ове неопходне компоненте.

Знаци недостатка витамина Б2 у телу

Недостатак витамина првенствено утиче на стање коже, косе и ноктију, који се заснивају на протеинским компонентама. Колаген и еластин су такође протеински молекули, па су лепа еластична и блистава кожа, свиленкаста коса, јаки нокти заслуга витамина Б2. Тулпина наводи да се сува кожа, ломљива коса и нокти који се љуште могу манифестовати у другим патологијама, али је недостатак витамина Б2 чест кривац.
Још један карактеристичан симптом недостатка елемента су испуцалост у угловима уста, као и сувоћа или запаљење слузокоже усне дупље. Главобоља и слабост мишића такође могу указивати на то да ваше тело не добија довољно Б2.

Храна која садржи витамин Б2

Витамин Б2 се налази у храни животињског и биљног порекла. Животињски извор витамина Б2: млеко, сир, свежи сир, јаја и изнутрице - јетра и бубрези. У биљним производима, елемент у траговима се налази у печуркама и пињолима.
Гастроентеролог саветује да ниво витамина у телу треба испитати у сарадњи са лекаром, а затим ће, на основу тестова, он моћи да изабере оптималну дозу за сваки конкретан случај.
ДРУШТВО
Руски хематолози откривају које воће је „живи аспирин“
РУСИЈА
Руски лекари објашњавају зашто је цинк важан
Коментар