- Sputnik Србија, 1920, 26.08.2021
ДРУШТВО
Друштвене теме, занимљиве приче, репортаже, догађаји, фестивали и културна дешавања из Србије, и остатка света

Витамин вечне младости: Коју храну јести да спречимо старење

© Depositphotos.com / Bit245Производи који садрже витамин Б2
Производи који садрже витамин Б2 - Sputnik Србија, 1920, 17.01.2022
Пратите нас
Са годинама људско тело губи или престаје да апсорбује неопходне витамине – јављају се здравствени проблеми, лепота почиње да бледи. У одржавању виталности коже и косе кључну улогу има витамин Б2 – спречава старење организма, враћајући сат уназад.
Ово је истакла гастроентеролог Елена Тулпина у интервјуу за канал 5, где је објаснила да је витамин Б2 познат и као витамин лепоте јер учествује у синтези протеинских молекула у телу и одлаже старење.
„Сви биохемијски процеси у нашем телу одвијају се уз учешће витамина Б, укључујући витамин Б2, или рибофламин. Истовремено, главна улога витамина Б2 је активација других витамина Б: Б6, Б9 (фолна киселина) и витамина Б12, без њих они неће радити “, објаснила је докторка.
Витамин Б2 игра огромну улогу у метаболизму протеина, масти и угљених хидрата. Наше тело троши витамин Б2 у значајним количинама како би обезбедило нормално функционисање многих процеса, па смо стога често у дефициту са овим витамином.

Када се јавља недостатак витамина Б2?

Потреба за витамином Б2 се повећава као резултат интензивне физичке активности, анемије, болести штитне жлезде и гастроинтестиналног тракта. Злоупотреба алкохола, узимање контрацептива, антибактеријских и других лекова такође су провоцирајући фактори за „губљење“ ове неопходне компоненте.

Знаци недостатка витамина Б2 у телу

Недостатак витамина првенствено утиче на стање коже, косе и ноктију, који се заснивају на протеинским компонентама. Колаген и еластин су такође протеински молекули, па су лепа еластична и блистава кожа, свиленкаста коса, јаки нокти заслуга витамина Б2. Тулпина наводи да се сува кожа, ломљива коса и нокти који се љуште могу манифестовати у другим патологијама, али је недостатак витамина Б2 чест кривац.
Још један карактеристичан симптом недостатка елемента су испуцалост у угловима уста, као и сувоћа или запаљење слузокоже усне дупље. Главобоља и слабост мишића такође могу указивати на то да ваше тело не добија довољно Б2.

Храна која садржи витамин Б2

Витамин Б2 се налази у храни животињског и биљног порекла. Животињски извор витамина Б2: млеко, сир, свежи сир, јаја и изнутрице - јетра и бубрези. У биљним производима, елемент у траговима се налази у печуркама и пињолима.
Гастроентеролог саветује да ниво витамина у телу треба испитати у сарадњи са лекаром, а затим ће, на основу тестова, он моћи да изабере оптималну дозу за сваки конкретан случај.
Бобичасто воће - Sputnik Србија, 1920, 30.12.2021
ДРУШТВО
Руски хематолози откривају које воће је „живи аспирин“
Здрава храна - илустрација - Sputnik Србија, 1920, 01.12.2021
РУСИЈА
Руски лекари објашњавају зашто је цинк важан
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала