https://sputnikportal.rs/20211230/ruski-hematolozi-otkrivaju-koje-voce-je-zivi-aspirin-1132900861.html
Руски хематолози откривају које воће је „живи аспирин“
Руски хематолози откривају које воће је „живи аспирин“
Sputnik Србија
Готово сви биљни производи помажу у одржавању идеалне течне конзистенције крви, али бобичасто воће и зелено поврће најбоље испуњавају тај задатак, сматрају... 30.12.2021, Sputnik Србија
2021-12-30T11:14+0100
2021-12-30T11:14+0100
2021-12-30T11:14+0100
друштво
здравље
руски доктори
русија – друштво
стил живота
друштво
https://cdn1.img.sputnikportal.rs/img/07e5/0c/1d/1132900695_0:100:1920:1180_1920x0_80_0_0_a2685c203397f4da5a165fc39293b882.jpg
Малине су добар разређивач крви, па се, према речима хематолога Светлане Бичкове, могу сматрати „живим аспирином“, иако бобичасто воће генерално по природи подстиче разређивање крви.У интервјуу за „Вечерњу Москву“, хематолог Александар Румјанцев је истакао да зелено поврће има исти антикоагулантни ефекат захваљујући састојцима као што је фолна киселина, која помаже у природном смањењу брзине згрушавања крви, преноси Спутњик мундо.Специјалисти су упозорили да је важно схватити да ове намирнице не лече проблеме згрушавања крви, па је потребно на време ставити ситуацију под контролу лекара и не ослањати се нужно на народну медицину.„Ако дође до тромбозе, листом зелене салате нећете је решити. Поменуте намирнице треба конзумирати превентивно. У супротном, не треба мислити да ћете појести малину и излечити се", рекла је Бичкова.
https://sputnikportal.rs/20211129/koji-orasasti-plod-je-opasan-po-zdravlje-1132029548.html
https://sputnikportal.rs/20211125/ruska-doktorka-preporucuje-carobno-voce-za-mrsavljenje-1131917416.html
Sputnik Србија
feedback.rs@sputniknews.com
+74956456601
MIA „Rossiya Segodnya“
2021
Sputnik Србија
feedback.rs@sputniknews.com
+74956456601
MIA „Rossiya Segodnya“
Вести
sr_RS
Sputnik Србија
feedback.rs@sputniknews.com
+74956456601
MIA „Rossiya Segodnya“
https://cdn1.img.sputnikportal.rs/img/07e5/0c/1d/1132900695_107:0:1814:1280_1920x0_80_0_0_eadaa0fa6b1fd41c2f8b4d887c934398.jpgSputnik Србија
feedback.rs@sputniknews.com
+74956456601
MIA „Rossiya Segodnya“
здравље, руски доктори, русија – друштво, стил живота, друштво
здравље, руски доктори, русија – друштво, стил живота, друштво
Руски хематолози откривају које воће је „живи аспирин“
Готово сви биљни производи помажу у одржавању идеалне течне конзистенције крви, али бобичасто воће и зелено поврће најбоље испуњавају тај задатак, сматрају руски хематолози.
Малине су добар разређивач крви, па се, према речима хематолога Светлане Бичкове, могу сматрати „живим аспирином“, иако бобичасто воће генерално по природи подстиче разређивање крви.
У интервјуу за „Вечерњу Москву“, хематолог Александар Румјанцев је истакао да зелено поврће има исти антикоагулантни ефекат захваљујући састојцима као што је фолна киселина, која помаже у природном смањењу брзине згрушавања крви,
преноси Спутњик мундо.
„Неке намирнице садрже супстанце које мењају функцију компоненти које учествују у згрушавању. Све намирнице које садрже салицилну киселину (аспирин у чистом облику) мењају функцију тромбоцита за три или четири дана. Оне искључују ове ћелије. Међу овим намирницама су малине и посебно џем од малина. Бобице су некада коришћене за лечење инфекција“, објаснио је хематолог.
Специјалисти су упозорили да је важно схватити да ове намирнице не лече проблеме згрушавања крви, па је потребно на време ставити ситуацију под контролу лекара и не ослањати се нужно на народну медицину.
„Ако дође до тромбозе, листом зелене салате нећете је решити. Поменуте намирнице треба конзумирати превентивно. У супротном, не треба мислити да ћете појести малину и излечити се", рекла је Бичкова.