„Кардио-васкуларне болести су водећи узрочници смртности на свету. Зато је од пресудног значаја за одржавање здравог кардио-васкуларног система да се контролише крвни притисак и прати ниво холестерола. За јачање зидова крвних судова ће од велике помоћи бити витамин Ц, који се највише налази у шипку, киселом купусу, црној рибизли и кивију“, саветује докторка.
Она је навела да за здраве крвне судове би требало користити Омега-3 масне киселине, три пута недељно јести нетовљену црвену рибу, као и семенке лана и бора.
„Колаген који се добија од костију који се кувају приликом припреме супа је структурни елемент зидова крвних судова. Често је слабост васкуларног система повезана са недостатком колагена. Притом, магнезијум у орасима и семенкама одржава нормалан ниво крвног притиска, јер може смањити стрес“, рекла је нутриционисткиња.
Како би се снизио ниво холестерола који директно утиче на здравље кардио-васкуларног система потребно је да се свакога дана једе свеж црни и бели лук, махунарке и изнутрице које су богате витамином Б, закључила је докторка.