https://sputnikportal.rs/20220119/kako-hranom-smanjiti-rizik-od-infarkta-1133469385.html
Како храном смањити ризик од инфаркта
Како храном смањити ризик од инфаркта
Sputnik Србија
Руска докторка Лера Лавски открила је који су производи корисни за кардио-васкуларни систем и превенцију од инфаркта. 19.01.2022, Sputnik Србија
2022-01-19T22:25+0100
2022-01-19T22:25+0100
2022-01-19T22:25+0100
русија
русија
кардио-васкуларне болести
инфаркт
руска медицина
здравље
https://cdn1.img.sputnikportal.rs/img/112057/80/1120578058_0:100:1921:1180_1920x0_80_0_0_06e3a74fda51f65fe8866939d6b3b8b5.jpg
Она је навела да за здраве крвне судове би требало користити Омега-3 масне киселине, три пута недељно јести нетовљену црвену рибу, као и семенке лана и бора.Како би се снизио ниво холестерола који директно утиче на здравље кардио-васкуларног система потребно је да се свакога дана једе свеж црни и бели лук, махунарке и изнутрице које су богате витамином Б, закључила је докторка.
https://sputnikportal.rs/20220117/ruski-kardiolog-otkriva-kako-bez-tableta-sniziti-holesterol-1133396098.html
Sputnik Србија
feedback.rs@sputniknews.com
+74956456601
MIA „Rossiya Segodnya“
2022
Sputnik Србија
feedback.rs@sputniknews.com
+74956456601
MIA „Rossiya Segodnya“
Вести
sr_RS
Sputnik Србија
feedback.rs@sputniknews.com
+74956456601
MIA „Rossiya Segodnya“
https://cdn1.img.sputnikportal.rs/img/112057/80/1120578058_106:0:1813:1280_1920x0_80_0_0_a043966f818f10d3483289cf637a40e0.jpgSputnik Србија
feedback.rs@sputniknews.com
+74956456601
MIA „Rossiya Segodnya“
русија, кардио-васкуларне болести, инфаркт, руска медицина, здравље
русија, кардио-васкуларне болести, инфаркт, руска медицина, здравље
Како храном смањити ризик од инфаркта
Руска докторка Лера Лавски открила је који су производи корисни за кардио-васкуларни систем и превенцију од инфаркта.
„Кардио-васкуларне болести су водећи узрочници смртности на свету. Зато је од пресудног значаја за одржавање здравог кардио-васкуларног система да се контролише крвни притисак и прати ниво холестерола. За јачање зидова крвних судова ће од велике помоћи бити витамин Ц, који се највише налази у шипку, киселом купусу, црној рибизли и кивију“, саветује докторка.
Она је навела да за здраве крвне судове би требало користити Омега-3 масне киселине, три пута недељно јести нетовљену црвену рибу, као и семенке лана и бора.
„Колаген који се добија од костију који се кувају приликом припреме супа је структурни елемент зидова крвних судова. Често је слабост васкуларног система повезана са недостатком колагена. Притом, магнезијум у орасима и семенкама одржава нормалан ниво крвног притиска, јер може смањити стрес“, рекла је нутриционисткиња.
Како би се снизио ниво холестерола који директно утиче на здравље кардио-васкуларног система потребно је да се свакога дана једе свеж црни и бели лук, махунарке и изнутрице које су богате витамином Б, закључила је докторка.