Према њеним речима, јабуке су богате витаминима А, Ц, Б1, Б2, ПП и Е, магнезијумом, фосфором, јодом, гвожђем, селеном, калијумом, калцијумом и цинком.
Помоћу јабука се смањује вероватноћа добијања рака, побошљава се памћење, јача имунитет и побошљава еластичност крвних судова, објашњава лекарка.
Осим тога, здравље нервног система се одржава помоћу витамина Б (рибофлавин, тиамин и витамин Б6).
„Међутим, унос јабука у великим количинама може да допринесе оштећењу зубне глеђи и изазове каријес. Цијанид је отров садржан у коштицама јабука, стога их је боље јести без коштица“, упозорила је Цапкина, додајући да људски организам може да поднесе мале количине цијанида, али да претерани унос може бити опасан.
Препорука нутриционисте је да се не једе више од две јабуке средње величине дневно, а предност је боље дати зеленом воћу.
„Зелене јабуке су погодније за људе са алергијским реакцијама и оне који воде рачуна о тежини“, додала је.