https://sputnikportal.rs/20220201/sadrze-opasnu-supstancu-kada-su-jabuke-opasne-po-zdravlje-1133857567.html
Садрже опасну супстанцу: Када су јабуке опасне по здравље
Садрже опасну супстанцу: Када су јабуке опасне по здравље
Sputnik Србија
Јабуке садрже пуно витамина и корисних супстанци, али унос тог воћа у великим количинама може да наштети организму због цијанида садржаног у коштицама... 01.02.2022, Sputnik Србија
2022-02-01T15:25+0100
2022-02-01T15:25+0100
2022-02-01T15:25+0100
русија
русија
исхрана
здравље
витамини
јабука
руска медицина
https://cdn1.img.sputnikportal.rs/img/110822/61/1108226188_0:100:1921:1180_1920x0_80_0_0_f6bec7afae1255e07a8b1744d1a64156.jpg
Према њеним речима, јабуке су богате витаминима А, Ц, Б1, Б2, ПП и Е, магнезијумом, фосфором, јодом, гвожђем, селеном, калијумом, калцијумом и цинком.Осим тога, здравље нервног система се одржава помоћу витамина Б (рибофлавин, тиамин и витамин Б6).Препорука нутриционисте је да се не једе више од две јабуке средње величине дневно, а предност је боље дати зеленом воћу.„Зелене јабуке су погодније за људе са алергијским реакцијама и оне који воде рачуна о тежини“, додала је.
https://sputnikportal.rs/20220102/kako-se-zastititi-od-prehlade-ruska-doktorka-ukazuje-na-znacaj-boje-voca-i-povrca-1132989670.html
Sputnik Србија
feedback.rs@sputniknews.com
+74956456601
MIA „Rossiya Segodnya“
2022
Sputnik Србија
feedback.rs@sputniknews.com
+74956456601
MIA „Rossiya Segodnya“
Вести
sr_RS
Sputnik Србија
feedback.rs@sputniknews.com
+74956456601
MIA „Rossiya Segodnya“
https://cdn1.img.sputnikportal.rs/img/110822/61/1108226188_106:0:1813:1280_1920x0_80_0_0_135a28ebb8ccf6578d69e808f96c7daa.jpgSputnik Србија
feedback.rs@sputniknews.com
+74956456601
MIA „Rossiya Segodnya“
русија, исхрана, здравље, витамини, јабука, руска медицина
русија, исхрана, здравље, витамини, јабука, руска медицина
Садрже опасну супстанцу: Када су јабуке опасне по здравље
Јабуке садрже пуно витамина и корисних супстанци, али унос тог воћа у великим количинама може да наштети организму због цијанида садржаног у коштицама, изјавила је нутрициониста Надежда Цапкина.
Према њеним речима, јабуке су богате витаминима А, Ц, Б1, Б2, ПП и Е, магнезијумом, фосфором, јодом, гвожђем, селеном, калијумом, калцијумом и цинком.
Помоћу јабука се смањује вероватноћа добијања рака, побошљава се памћење, јача имунитет и побошљава еластичност крвних судова, објашњава лекарка.
Осим тога, здравље нервног система се одржава помоћу витамина Б (рибофлавин, тиамин и витамин Б6).
„Међутим, унос јабука у великим количинама може да допринесе оштећењу зубне глеђи и изазове каријес. Цијанид је отров садржан у коштицама јабука, стога их је боље јести без коштица“, упозорила је Цапкина, додајући да људски организам може да поднесе мале количине цијанида, али да претерани унос може бити опасан.
Препорука нутриционисте је да се не једе више од две јабуке средње величине дневно, а предност је боље дати зеленом воћу.
„Зелене јабуке су погодније за људе са алергијским реакцијама и оне који воде рачуна о тежини“, додала је.