00:00
01:00
02:00
03:00
04:00
05:00
06:00
07:00
08:00
09:00
10:00
11:00
12:00
13:00
14:00
15:00
16:00
17:00
18:00
19:00
20:00
21:00
22:00
23:00
00:00
01:00
02:00
03:00
04:00
05:00
06:00
07:00
08:00
09:00
10:00
11:00
12:00
13:00
14:00
15:00
16:00
17:00
18:00
19:00
20:00
21:00
22:00
23:00
СПУТЊИК ИНТЕРВЈУ
07:00
30 мин
НОВИ СПУТЊИК ПОРЕДАК
17:00
60 мин
ОД ЧЕТВРТКА ДО ЧЕТВРТКА
20:00
60 мин
СПУТЊИК ИНТЕРВЈУ
07:00
30 мин
СПУТЊИК ИНТЕРВЈУ
16:00
30 мин
ОД ЧЕТВРТКА ДО ЧЕТВРТКА
17:00
60 мин
ЈучеДанас
На програму
Реемитери
Студио Б99,1 MHz, 100,8 MHz и 105,4 MHz
Радио Новости104,7 MHz FM
Остали реемитери
 - Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Садрже опасну супстанцу: Када су јабуке опасне по здравље

© Фото : PixabayЈабука
Јабука - Sputnik Србија, 1920, 01.02.2022
Пратите нас
Јабуке садрже пуно витамина и корисних супстанци, али унос тог воћа у великим количинама може да наштети организму због цијанида садржаног у коштицама, изјавила је нутрициониста Надежда Цапкина.
Према њеним речима, јабуке су богате витаминима А, Ц, Б1, Б2, ПП и Е, магнезијумом, фосфором, јодом, гвожђем, селеном, калијумом, калцијумом и цинком.
Помоћу јабука се смањује вероватноћа добијања рака, побошљава се памћење, јача имунитет и побошљава еластичност крвних судова, објашњава лекарка.
Осим тога, здравље нервног система се одржава помоћу витамина Б (рибофлавин, тиамин и витамин Б6).

„Међутим, унос јабука у великим количинама може да допринесе оштећењу зубне глеђи и изазове каријес. Цијанид је отров садржан у коштицама јабука, стога их је боље јести без коштица“, упозорила је Цапкина, додајући да људски организам може да поднесе мале количине цијанида, али да претерани унос може бити опасан.

Препорука нутриционисте је да се не једе више од две јабуке средње величине дневно, а предност је боље дати зеленом воћу.
Зелене јабуке су погодније за људе са алергијским реакцијама и оне који воде рачуна о тежини“, додала је.
Воће и поврће - Sputnik Србија, 1920, 02.01.2022
РУСИЈА
Како се заштитити од прехладе: Руска докторка указује на значај боје воћа и поврћа
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала