Бели лук и лимун познати су по лековитим, антиинфламаторним и антисептичким својствима, али и као моћни савезници јачања вашег имунитета.
Поред тога што помаже чишћењу наслага на крвним судовима, овај напитак побољшава њихову еластичност спречавајући пуцање а самим тим и појаву излива крви. Такође, доприноси умањењу ризика од инфаркта, можданог удара и ангине пекторис. Пошто ова комбинација има и антиоксидансно дејство, благотворно утиче на имунитет као и на појаву тумора. Уз то, може да помогне и у снижавању нивоа холестерола и триглицерида.
Потребни састојци:
-300 грама белог лука
-1 килограм лимуна са кором
Начин припреме:
Лимун исећи на комаде па изблендирати, као и бели лук. Припремити да прокључа 1,5 л воде па додати самлевени бели лук и лимун. На лаганој температури и поклопљену, ову смесу прокувати најдуже 15 минута, склонити са ватре и оставити да се прохлади.
Сипати и чувати у затвореним стакленим посудама (тегле или флаше) на хладном.
Коришћење напитка
Овај стари лек конзумира се тако што се на празан желудац свакога јутра попије количина од 0.5 дл (ракијска чашица), током 25 дана. Након тога препоручује се пауза од 10 дана, па понављање поступка још 25 дана.
Занимљиво је да лимун и начин припреме потпуно неутралишу интензиван мирис белог лука тако да уз нормалну хигијену зуба нећете имати проблем у смислу последица конзумирања ове намирнице, иако вас чека активан радни дан.
Зашто бели лук
Употреба белог лука као хране датира и више хиљада година у прошлост а према историјским списима користили су га Феничани, Јевреји, Вавилонци, Персијанци, Стари Грци, Стари Римљани, Египћани, Кинези и Индуси. Занимљиво је да су му поред доказаних корисних дејстава на здравље и лечење додељиване и неке магијске способности па је употребљаван и у ритуалима против урока, вештица и вампира.
Доказано је да је богат извор аминокиселина, биљних влакана, биљних масти, витамина (А, Б, Ц), гвожђа, аминокиселина, јода, калијума, калцијума, селена, сумпора и фосфора. Нјегова велика предност је што је за исхрану доступан током целе године, преноси портал Еклиника.
Бројна лековита својства лимуна
Добро је познато да је лимун један од највећих извора витамина Ц. Лимунада и чај са лимуном су најраспрострањенији и омиљени видови конзумирања. Уколико неколико капи исцедите у кафу, може да вам отклони главобољу.
Према саветима наших бака, благотворно делује на проблем са варењем, али ту морате бити опрезни јер код одређеног броја људи желудац на цитрусе може да одреагује бурно. Лимун даје сјај кожи и подмлађује је, значајан је у сагоревању масти и топљењу килограма, има антибактеријско дејство и помаже у инфекцијама грла, држи под контролом крвни притисак а неки научници тврде да поједине хемијске компоненте у кори лимуна могу да утичу на смањење ризика од појаве карцинома.