00:00
01:00
02:00
03:00
04:00
05:00
06:00
07:00
08:00
09:00
10:00
11:00
12:00
13:00
14:00
15:00
16:00
17:00
18:00
19:00
20:00
21:00
22:00
23:00
00:00
01:00
02:00
03:00
04:00
05:00
06:00
07:00
08:00
09:00
10:00
11:00
12:00
13:00
14:00
15:00
16:00
17:00
18:00
19:00
20:00
21:00
22:00
23:00
ОД ЧЕТВРТКА ДО ЧЕТВРТКА
17:00
60 мин
НОВИ СПУТЊИК ПОРЕДАК
20:00
60 мин
СПУТЊИК ИНТЕРВЈУ
21:00
30 мин
СПУТЊИК ИНТЕРВЈУ
„Сан о слободи“
06:56
30 мин
ЕНЕРГИЈА СПУТЊИКА
Субвенције од 20.000 евра за кров над главом породицама са децом
16:00
30 мин
НОВИ СПУТЊИК ПОРЕДАК
Најопаснија друштвена мрежа у Америци
17:00
60 мин
ЈучеДанас
На програму
Реемитери
Студио Б99,1 MHz, 100,8 MHz и 105,4 MHz
Радио Новости104,7 MHz FM
Остали реемитери
 - Sputnik Србија, 1920, 26.08.2021
ДРУШТВО
Друштвене теме, занимљиве приче, репортаже, догађаји, фестивали и културна дешавања из Србије, и остатка света

Манастирски напитак од два састојка препородиће цео организам

© Flickr / GioЧај
Чај - Sputnik Србија, 1920, 02.02.2022
Пратите нас
Представљамо вам једноставно упутство за припрему и конзумирање старог лека који има читав спектар корисних утицаја на здравље и имунитет.
Бели лук и лимун познати су по лековитим, антиинфламаторним и антисептичким својствима, али и као моћни савезници јачања вашег имунитета.
Поред тога што помаже чишћењу наслага на крвним судовима, овај напитак побољшава њихову еластичност спречавајући пуцање а самим тим и појаву излива крви. Такође, доприноси умањењу ризика од инфаркта, можданог удара и ангине пекторис. Пошто ова комбинација има и антиоксидансно дејство, благотворно утиче на имунитет као и на појаву тумора. Уз то, може да помогне и у снижавању нивоа холестерола и триглицерида.

Потребни састојци:

-300 грама белог лука
-1 килограм лимуна са кором

Начин припреме:

Лимун исећи на комаде па изблендирати, као и бели лук. Припремити да прокључа 1,5 л воде па додати самлевени бели лук и лимун. На лаганој температури и поклопљену, ову смесу прокувати најдуже 15 минута, склонити са ватре и оставити да се прохлади.
Сипати и чувати у затвореним стакленим посудама (тегле или флаше) на хладном.

Коришћење напитка

Овај стари лек конзумира се тако што се на празан желудац свакога јутра попије количина од 0.5 дл (ракијска чашица), током 25 дана. Након тога препоручује се пауза од 10 дана, па понављање поступка још 25 дана.
Занимљиво је да лимун и начин припреме потпуно неутралишу интензиван мирис белог лука тако да уз нормалну хигијену зуба нећете имати проблем у смислу последица конзумирања ове намирнице, иако вас чека активан радни дан.

Зашто бели лук

Употреба белог лука као хране датира и више хиљада година у прошлост а према историјским списима користили су га Феничани, Јевреји, Вавилонци, Персијанци, Стари Грци, Стари Римљани, Египћани, Кинези и Индуси. Занимљиво је да су му поред доказаних корисних дејстава на здравље и лечење додељиване и неке магијске способности па је употребљаван и у ритуалима против урока, вештица и вампира.
Доказано је да је богат извор аминокиселина, биљних влакана, биљних масти, витамина (А, Б, Ц), гвожђа, аминокиселина, јода, калијума, калцијума, селена, сумпора и фосфора. Нјегова велика предност је што је за исхрану доступан током целе године, преноси портал Еклиника.

Бројна лековита својства лимуна

Добро је познато да је лимун један од највећих извора витамина Ц. Лимунада и чај са лимуном су најраспрострањенији и омиљени видови конзумирања. Уколико неколико капи исцедите у кафу, може да вам отклони главобољу.
Према саветима наших бака, благотворно делује на проблем са варењем, али ту морате бити опрезни јер код одређеног броја људи желудац на цитрусе може да одреагује бурно. Лимун даје сјај кожи и подмлађује је, значајан је у сагоревању масти и топљењу килограма, има антибактеријско дејство и помаже у инфекцијама грла, држи под контролом крвни притисак а неки научници тврде да поједине хемијске компоненте у кори лимуна могу да утичу на смањење ризика од појаве карцинома.
Бели лук је права ризница здравља. - Sputnik Србија, 1920, 05.09.2021
ДРУШТВО
Шта се дешава у организму, ако се бели лук конзумира сваки дан
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала