Према њеним речима, индустријски конзервисана храна може да садржи потенцијално опасан прехрамбени адитив – натријум бензоат. Ако организам буде добијао ту супстанцу у превеликим количинама, јавља се ризик од развоја малигних тумора, упозорава лекарка.
„Спровођена су истраживања која су показала везу између појаве онколошких болести и количине унетог бензоата. Важно је имати на уму количину поједене конзервисане хране“, истиче Соломатина.
Како је додала, домаћа конзервисана храна садржи безопасније додатке, али и са њом треба бити на опрезу због соли коју садржи.
„Конзервирана храна садржи много соли, али мало ко размишља о томе и ограничи се на комадић краставца или парадајза када отвори теглу. Прекомерни унос соли задржава течност у телу, односно може изазвати повишен притисак код људи који су томе склони, па чак и хипертензивну кризу“ појаснила је Соломатина.
Поред тога, со може пореметити метаболизам и изазвати отоке.