НАУКА И ТЕХНОЛОГИЈА

„Војска загробног живота“ првог кинеског цара све већа: Откривено још 20 ратника од теракоте

Више од 20 нових „ратника од теракоте“ откривено је у једној од јама које се налазе на територији маузолеја цара Ћин Ши Хуанга, који је ујединио Кину 221. године пре нове ере, преносе медији.
Sputnik
Такозвани „ратници од теракоте“ су фигуре у природној величини за које се верује да су изграђене да заштите првог кинеског цара у загробном животу.
Ископани ратници су углавном били пешадинци и кочијаши, али има и неколико генерала, судећи по њиховим оклопима, пише портал „Лајв сајенс“.
Војска од теракоте, облик погребне уметности сахрањивања око 210-209. п.н.е., случајно је откривена 1974. године и од тада се сматра једним од најпознатијих светских археолошких налазишта. Савремени археолози верују да је војска створена да служи цару у загробном животу.
Верује се да се „војска загробног живота” састојала од 8.000 извајаних ратника смештених у три јаме око 1,6 км североисточно од маузолеја. Археолози су већ открили око 2.000 ратника који су обично били сахрањени са оружјем. Скулптуре гледају ка истоку и налазе се у борбеној формацији. Свака од скулптури је јединствена, тако да не постоје две идентичне. Скулптуре су наоружане луковима и стрелама, копљима, мачевима и др. Наоружање је у време открића било још увек веома оштро. Године 1987. УНЕСКО их је прогласио светском баштином.
Према веб-страници Музеја маузолеја цара Ћин Ши Хуанга, ратници се често налазе у комадима, а рестауратори их састављају. Исти поступак чека и новооткривене војнике док се научници надају сазнању нечег новог о војсци од теракоте.
После 23 века тишине: Војска сенки спремна да открије своју последњу тајну /фото/
НАУКА И ТЕХНОЛОГИЈА
Коњи, кочије, ритуалне посуде: Откривена древна гробница богате кинеске заједнице /видео, фото/
НАУКА И ТЕХНОЛОГИЈА
За њих су пирамиде мале бебе: Које је најстарије археолошко налазиште на свету?
Коментар