- Sputnik Србија, 1920
НАУКА И ТЕХНОЛОГИЈА

Коњи, кочије, ритуалне посуде: Откривена древна гробница богате кинеске заједнице /видео, фото/

CC0 / Pixabay / Археолошка ископавања — илустрација
Археолошка ископавања — илустрација - Sputnik Србија, 1920, 10.01.2022
Пратите нас
Гробље старо три хиљаде година, са гробним местима богатог клана, откривено је у централној Кини након двогодишњих археолошких ископавања.
Сматра се да је локалитет у Анјангу, у провинцији Хенан, био дом заједнице по имену „Це" за време династије Шанг, саопштио је Институт за културне реликвије и археологију Анјанг.
Гробље је пронађено на 2,4 километра од древне престонице Јинку, где се налазе рушевине палате и храма предака. На археолошком налазишту откривени су темељи 18 зграда, 24 гробнице, четири јаме са остацима коња и кочија, и низ изузетних нетакнутих реликвија, укључујући предмете од жада и камена, и бронзано посуђе са исписаним карактером „Це".
„У натписима на костима налази се запис о клану ‘Це’“, навео је у саопштењу директор Института Конг Деминг, мислећи на најранији облик кинеског писања, у којем су знакови гравирани на животињским костима које су се користиле за врачање.
Чини се да је једна од највећих гробница на том месту опљачкана, а откривено је само неколико предмета, попут комада грнчарије. Али у другим јамама, археолози су открили оруђе направљено од костију и шкољки и преко 20 комплета бронзаних ритуалних посуда, попут пехара, казана и „јуе" које су коришћене за служење топлог вина током церемонија.
Археолози су такође открили шест кочија, као и остатке неколико коња и људи за које се верује да су живи закопани, што је била уобичајена пракса у династији Шанг, посебно за оне са високим статусом и чланове владајуће породице.
Многи остаци су имали раскошне украсе, што сугерише да је клан био богат. Неки од закопаних људи су пронађени са шеширима са украсима од шкољки, док су главе коња биле украшене златом.
„Ово је веома ретко међу древним открићима Анјанга, што одражава изузетан статус и моћ власника кочије", рекао је Конг, наводи државна новинска агенција Синхуа.
„Друга открића на локалитету – степенице испред темеља зграде и украси на остацима унутрашњег зида – дају назнаке о томе како су изграђене и дизајниране куће династије Шанг“, додао је Конг.
Истраживачи верују да су гробнице изграђене у време уласка у кинеско бронзано доба. Гробље је вероватно обнављано и поново коришћено много пута, али је напуштено након што је династија Шанг збачена, пренео је РТС.
Стари новчићи - Sputnik Србија, 1920, 01.01.2022
НАУКА И ТЕХНОЛОГИЈА
Изненађујуће откриће: Срби ковали новац два века раније него што се мислило
Египатска мумија - Sputnik Србија, 1920, 28.12.2021
НАУКА И ТЕХНОЛОГИЈА
Први пут после 3.000 година: Откривено шта се крије у мумији великог фараона
Приказ праисторијске заједнице - Sputnik Србија, 1920, 21.12.2021
НАУКА И ТЕХНОЛОГИЈА
Шта су показале анализе зуба древних становника централног Балкана
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала